null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Prins Constantijn herdenkt prins Claus bij ‘Op1’: “Hij was geen gemakkelijke man”

Maandag zou prins Claus 95 jaar zijn geworden. Om stil te staan bij de geboortedag van zijn vader, schoof prins Constantijn aan bij Op1. Hier maakte hij indruk bij de kijker thuis met zijn eerlijke woorden.

Anne-Flore MullerBrunopress/Patrick van Emst

“Wat een intelligente man”, reageert een kijker.

Geboortedag prins Claus

Prins Claus werd geboren op 6 september 1926. Hij trouwde met prinses Beatrix, met wie hij hun kinderen Constantijn, Willem-Alexander en Friso kreeg. De van origine Duitse diplomaat overleed op 6 oktober 2002, op 76-jarige leeftijd.

Herinneringen

Bij Op1 staat men maandagavond stil bij de geboortedag van prins Claus. Aan tafel haalt prins Constantijn herinneringen op. “Het was een warme man. Het was helemaal niet zo’n gemakkelijke man hoor, maar hij was wel warm. En hij kon goed luisteren”, vertelt prins Constantijn over zijn vader.

Geen fan van cliché’s

Hij gaat verder: “Wat ik altijd erg aan hem waardeerde is dat niet van conformisme hield en ook niet van mensen die hem naar de mond praatten. Als mensen hem een cliché naar zijn hoofd gooiden, nam hij gewoon een tegenpositie in, alleen om te kijken of je je standpunt wel kon onderbouwen.”

Kritische man

Prins Constantijn: “De band met mijn vader is mettertijd wel geëvolueerd. Hij heeft veel depressies gehad, dus hij zei niet zo veel. Hij was een kritische man, maar wel heel warm en hartelijk. Hij vond het moeilijk als ik hem ophemelde, hij wilde juist dat we altijd kritisch nadachten. Hij had veel zelfspot”, besluit de prins.

Reacties

De reacties op de openhartige woorden van prins Constantijn raken de kijker thuis, blijkt uit een stortvloed van reacties.

Eloise van Oranje: “Mijn moeder is veel meer stylish dan ik”

Bron: Twitter, NPO

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden