null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Prins Constantijn ligt onder vuur door déze opmerking

Prins Constantijn ligt onder vuur op Twitter. Hij krijgt nogal wat kritiek op een opmerking over het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Redactie Libelle.nlEM-Press/Patrick van Emst

En de prins neemt ook de tijd om op al die kritiek te reageren.

"Niet alleen witte mannen vragen"

Het begon allemaal met een nieuwtje van Jelle Prins, een succesvolle app-ontwerper. Hij is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd om te helpen bij het ontwerp van de corona-app, ofwel traceer-app. "Verstandig van VWS, dapper van jou, want het zal niet makkelijk zijn", reageert Constantijn. "Succes! Probeer VWS nog zover te krijgen om niet alleen witte mannen - hoe expert ook - als adviseurs te vragen."

Expertise

Die opmerkingen over 'witte mannen', schiet sommigen in het verkeerde keelgat. Het woord 'racisme' valt zelfs. "Het gaat toch om expertise, en niet om kleur?", vraagt iemand zich kritisch af tegenover de prins. Een ander: "Wat heeft pigment hiermee te maken?" En iemand vraagt zich daarnaast af: "What about vrouwen?"

Constantijn neemt de kritiek serieus en gaat dan ook op enkele opmerkingen in. Hij lijkt vooral duidelijk te willen maken dat hij diversiteit hoog in het vaandel heeft.

Koningshuis zonder mening

Volgens royaltydeskundige Marc van der Linden is de opmerking van prins Constantijn extra opvallend, omdat leden van het koningshuis normaal gesproken niet zo hun mening ventileren. Je zult koning Willem-Alexander bijvoorbeeld nooit zoiets horen zeggen. Constantijn heeft er veel meer vrijheid in. "Ik denk dat er wel een gevaar schuilt in dit soort opmerkingen", zegt Marc tegen RTL Boulevard. "Het is ons verlangen van het koninklijk huis dat ze geen mening hebben. Tegelijkertijd moeten ze ook weer achter het regeringsbeleid staan." En dat doet Constantijn volgens hem zeker.

De hond van prins Constantijn verovert Instagram:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter, RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden