Prins Constantijn bij  de Global Entrepreneurship Summit (GES) in het World Forum.  Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Prins Constantijn bij de Global Entrepreneurship Summit (GES) in het World Forum.Beeld EM-Press/Patrick van Emst

goed doel

Prins Constantijn zet zich in voor Afghanistan: “Niets doen kan ik niet”

Hoewel het voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima een absolute no-go is om zich uit te laten over politieke kwesties, kan prins Constantijn niet langer stilzitten. De schrijnende situatie in Afghanistan gaat hem aan het hart nu de Taliban weer de touwtjes stevig in handen heeft.

Renée MulckhuijseEM-Press/Patrick van Emst

In een bericht op LinkedIn vertelt Constantijn open over hoe hij zich voelt, dat hij de slachtoffers wil steunen en hoe jij dat ook kunt doen.

Situatie in Afghanistan

“Voel je je ook machteloos, gefrustreerd, boos over wat er in Afghanistan gebeurt? Voel je de angst van de mensen die scholen hebben opgebouwd, van vrouwen die hun vrijheid hebben gebruikt om zich te ontwikkelen en zich uit te spreken, van journalisten, schrijvers, musici, activisten, die nu geen kant op kunnen, die aan hun gitzwarte lot zijn overgeleverd?”, begint Constantijn zijn bericht. “En dan dat gevoel niets te kunnen doen, en het onbeschrijfelijke contrast met dagelijkse zorgen, of misschien ben je nog lekker met vakantie en zie je de beelden uit Kabul, van mensen die zich in wanhoop aan vliegtuigen vastklampen.”

Save the Children

“Ik weet het ook niet”, schrijft de prins verder. Wel heeft hij nu een manier gevonden om zijn steentje bij te dragen: organisatie Save the Children heeft hem een brief gestuurd. “Ze hebben een goede infrastructuur dus ik hoop maar dat zij wel weten wat er te doen is om het lot van Afghaanse kinderen te verzachten.”

Doneren voelt als een aflaat

Doneren voelt als een aflaat, laat Constantijn weten. “Om het geweten schoon te poetsen dat ik hier in vrede leef en mijn medemens in Afghanistan, waaronder familieleden van kennissen en dappere mensen die ik via het Prins Claus Fonds heb leren kennen in totale verwarring en wanhoop achterblijven terwijl wij, het Westen, halsoverkop vluchten.”

Ondanks dat doneren als een zwaktebod voelt, is niets doen geen optie. Daarom spoort hij zijn volgers aan om de actie van Save the Children te bekijken als zij - net als hij - naar mogelijkheden zoeken om een steentje bij te dragen. “Ik bid niet veel, maar nu wel voor de mensen van Afghanistan.”

Vrouwen steunen

Mocht je nu specifiek de kwetsbare minderheden willen steunen (zoals vrouwen en kinderen) in bijvoorbeeld oorlogsgebieden, dan kun je bij uptodogood.nl prachtige tassen kopen die zijn ontworpen door de Nederlandse Carole Baijings. Lees hier meer over het initiatief.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden