null Beeld ANPFrank van Beek
Beeld ANPFrank van Beek

Prinses Alexia verhuist deze zomer naar het buitenland en dit is waarom

Prinses Alexia (15) treedt in de voetsporen van koning Willem-Alexander. De middelste prinses maakt haar middelbareschooltijd af aan het United World College of the Atlantic (UWC Atlantic College) in Wales.

Online redactie LibelleANPFrank van Beek

De RVD maakt dinsdagmiddag bekend dat prinses Alexia na de zomer in Wales opgaat voor haar Internationaal Baccalaureaat. Alexia zit nu in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, maar zal in de zomer dus afscheid moeten nemen van haar klasgenootjes.

Reden

Kysia Hekster, voormalig verslaggever Koninklijk Huis van Nos, vertelt waarom prinses Alexia naar Wales vertrekt. Volgens haar heeft dat alles te maken met hoeveel ogen er op haar gericht staan. "Alexia zit nu op een school waar iedereen een beetje naar haar kijkt van: hé, dat is de dochter van de koning", zegt zij tegen Nos. Ook buiten haar schoolleven, bemoeien veel mensen zich met Alexia. Zo maakte ze vorig jaar graag TikTok-filmpjes, maar stuitte zij continu op kritiek. Mensen vroegen zich af of het wel oké was voor een prinses om deze filmpjes te maken. Dat is vervelend voor de prinses. "Straks valt dat minder op", weet Kysia.

De school waar Alexia naartoe gaat, is namelijk geen onbekend terrein voor prinsen en prinsessen. Zo gaan ook Elisabeth van België en de Spaanse prinses Leonor naar dezelfde school. Sterker nog, er is een kans dat Alexia en Leonor bij elkaar in de klas komen. Kortom, Alexia is minder opvallend op haar nieuwe school en kan zich dus iets vrijer bewegen.

Schooltijd prinses Alexia privé

Om die bewegingsvrijheid nog eens te benadrukken, heeft de RVD duidelijk gemaakt dat de periode van de schooltijd van de prinsessen privé is. "Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochters te blijven respecteren."

De Nederlandse prinsessen hebben te maken met allerlei regeltjes. Wist je bijvoorbeeld dat zij niet mogen trouwen met een Belgische prins? Dat zit zo.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RVD, Nos. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden