null Beeld

Prinses Irene blaast 81 kaarsjes uit: een overzicht van haar leven tot nu

Natuurliefhebber en prinses Irene is 81 jaar geworden. Om de bijzondere mijlpaal van de jongere zus van Beatrix te vieren, doken we in de archieven op zoek naar het leukste beeld van vroeger en nu.

Daphne Dorgelo

De prinses heeft turbulente periodes gekend. Een terugblik.

Haar leven in foto's

De naam Irene betekent vrede. Deze naam kreeg ze toen de vrede in Europa ernstig werd bedreigd. Irene was nog maar 9 maanden oud toen ze Nederland als balling moest verlaten en bracht haar vroege jeugdjaren in Canada door. Op de eerste terugblik-foto zien we daarom koningin Wilhelmina met haar dochter prinses Juliana en kleindochters Beatrix en Irene in Ottowa. Nadat Nederland werd bevrijd, keerde het gezin op 2 augustus 1945 terug naar Paleis Soestdijk.

null Beeld

1950: de kleine Prinses Irene gekleed in bontjas in de tuin van paleis Soestdijk.

null Beeld

Irene die tevreden toekijkt naar het defilé in 1959 met een typerende zomerhoed. Ze studeerde in deze jaren Spaanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na een studie van 4 jaar slaagde ze in 1963.

null Beeld

Van 1964 tot 1981 was ze getrouwd met de Spaanse troonpretendent Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Het huwelijk werd voltrokken in Rome op 29 april 1964. Met hem kreeg ze vier kinderen: Carlos Xavier Bernardo Sixto Marie, Margarita Maria Beatriz, Jaime Bernardo en Maria Carolina Christina. Na hun scheiding en tot zijn dood in 2010 was hij nog vaak aanwezig bij belangrijke gebeurtenissen in de koninklijke familie.

null Beeld

Naast natuurliefhebber kennen we Irene ook als de modebewuste prinses. Deze foto verscheen in Libelle nr. 32, d.d. 12 augustus 1967. Ze vertelde hierin over de kwestie rondom Spanje als koninkrijk.

null Beeld

Prinses Irene en haar echtgenoot prins Carlos op het bordes van paleis Soestdijk, tijdens het defilé op Koninginnedag.

null Beeld

De prinses in 1977.

null Beeld

Prinses Irene tijdens de bruiloft van haar dochter in 2001, prinses Margarita.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De prinses in 2019. Tegenwoordig verblijft ze meeste tijd in Zwitserland, waar zoon Jaime ook woont: na zijn vierjarige ambassadeurschap bij het Vaticaan verhuisde hij met zijn gezin naar Genève. Maar ook heeft de prinses een huis in Doorn dat ze voor ruim 2,6 miljoen euro aankocht.

Irene nam in maart 2019 deel aan de klimaatmars in Amsterdam. "Omdat ik trouw ben aan de aarde", zei ze toen. Natuur is en blijft de grote passie van de prinses.

null Beeld

Prinses Irene is ooit aan een vuurzee ontsnapt. Dit gebeurde allemaal in Irenes eigen natuurgebied in Zuid-Afrika. Ze wist maar net aan de vlammen te ontkomen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Blauwbloed. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden