Olcay Gulsen Beeld Rossi & Blake
Olcay GulsenBeeld Rossi & Blake

Televisie

Programma Olcay Gulsen onder vuur: “We zijn geen entertainment!”

Deze week was voor het eerst Fatale liefde te zien: een NPO 3-programma waarin slachtoffers van partnergeweld het gesprek aangaan met Olcay Gulsen (41). Helaas voor de presentatrice is er nu al flinke kritiek op het programma. Tessel ten Zweege , die in de eerste aflevering haar verhaal deed, laat op LinkedIn weten dat ze niet blij is met de manier waarop het programma te werk is gegaan.

Yvonne SapRossi & Blake

In Fatale liefde gaat Olcay in gesprek met slachtoffers en deskundigen op het gebied van partnergeweld. De insteek van het programma is om gewelddadige relaties bespreekbaar te maken en slachtoffers te stimuleren om op tijd aan de bel te trekken. In de eerste aflevering kwam Tessel aan het woord, een vrouw die in een gewelddadige relatie zat. Volgens Tessel verzekerde Skyhigh TV, de producent van Fatale liefde, haar van tevoren dat het geen sensationeel programma zou worden.

Gelukkig na gewelddadige relatie

Tessel besloot mee te doen zodat ze de kijker thuis kon laten zien ‘dat je ook na een gewelddadige relatie gelukkig en succesvol kunt zijn’. Daarnaast was het voor haar ook een kans om haar boek over dit onderwerp, Dat Zou Jij Nooit Toelaten, onder de aandacht te brengen. Helaas voor Tessel verliep dat heel anders. Al voor de opnames überhaupt plaatsvonden, ging het mis.

Aangedrongen op foto’s

“Voor de opnames vroeg de redactie of mijn moeder wellicht ook wilde meehelpen aan de opnames, dat wilde ze niet. De redactie bleef meermaals aandringen en accepteerde pas na de vierde ‘nee’ dat ze niet zou meedoen”, zo schrijft ze op LinkedIn. Daarnaast zou de redactie ook hebben aangedrongen bij Tessel op foto’s van haar ex. “Ik gaf aan dat ik me er niet prettig bij voelde als ze een foto van mijn ex en mij zouden gebruiken. Een poosje later hoorde ik van een vriendin dat de redactie haar, achter mijn rug om, had benaderd om foto’s van mijn ex en mij te sturen nadat ik had aangegeven dat dat me onprettig liet voelen.” Uiteindelijk zijn de foto’s alsnog op haar verzoek uit de aflevering gehaald, maar Tessel noemt het ‘vrij ironisch’ dat een programma dat gaat over grenzen en geweld, lak heeft aan haar gestelde grenzen.

“We proberen het tij te keren”

“Het is schrijnend dat media als Fatale Liefde mensen hun meest kwetsbare verhalen laten oprakelen en totaal geen veilige omgeving creëren of zorgvuldig omgaan met de behoeftes van de mensen wiens verhalen ze gebruiken. (...) Ik ben het zat dat partnergeweld wordt neergezet als een sensatieverhaal om te consumeren en medelijden mee te hebben - als slachtoffers altijd gereduceerd blijven worden tot een zielig verhaal en er geen ruimte wordt gegeven aan de sterke, gelukkige mensen die we na een gewelddadige relatie ook kunnen zijn, zullen slachtoffers zich blijven schamen. We zijn geen entertainment, we proberen het tij te keren.” Daarnaast is Tessel erg teleurgesteld dat de stukken uit haar boek in het programma werden bestempeld als ‘fragmenten uit haar dagboek’ en dat meerdere stukken ‘totaal uit de aflevering zijn verwijderd’.

Reactie productiehuis

Productiehuis SkyHigh TV laat vandaag in een reactie weten te betreuren dat Tessel ‘geen goed gevoel heeft overgehouden aan haar deelname aan het programma Fatale liefde. Een woordvoerder meldt verder dat alle deelnemers zijn begeleid en sterk betrokken zijn geweest bij het proces. Ook konden ze de uitzending vooraf bekijken voor eventuele feedback. “We hebben geprobeerd om juist rondom dit onderwerp zoveel mogelijk zorgvuldigheid te betrachten. Daarnaast is hen psychologische zorg aangeboden.”

Tessel zou hebben aangegeven ‘vertrouwen te hebben in het eindresultaat’ en wilde daarom de uitzending vooraf niet zien. “Daarom is het nu des te meer spijtig dat ze niet blij is met de uitzending, omdat we haar eventuele opmerkingen mee hadden kunnen nemen.”

Bron: LinkedIn, AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden