null Beeld

Protocol moet méér slachtoffers van (huiselijk) geweld voorkomen

Hoe is het mogelijk dat iemand aangifte doet van bedreiging en dat de politie daar niets aan doet? En: hoe kan dit in de toekomst veranderen? 

MH

Volgens Tineke Franssen van Stichting Zijweg gaat het nog veel te vaak mis. Zo had de politie Linda van der Giesen, de vrouw die maandag in Waalwijk werd doodgeschoten, meteen na haar aangifte van bedreiging in een opvangtehuis kunnen plaatsen. Dat is niet gebeurd omdat de politie haar geval niet serieus heeft genomen.

LEES OOK: PETRA SCHRIJFT BRIEVEN MET MOORDENAAR

Huiselijk geweld

Volgens Tineke is dat geen uitzondering. Meestal gaat het als volgt: de vrouwen doen aangifte, waarna de mannen daar nog eens een aangifte overheen doen. En vervolgens wordt er niets meer mee gedaan. Tineke weet ook dat het mensenwerk is én blijft, en dat de ene agent de andere niet is, maar als er een protocol zou komen voor meldingen van huiselijk geweld en andere bedreigingen, zou er in ieder geval minder ruimte zijn voor fouten.

LEES OOK: PILOOT GERMAN WINGS WAS "LIEF, TALENTVOL EN STIL"

Persoonlijkheidsstoornis

Hoe zo’n protocol eruit zou moeten zien, is de vraag. Volgens Tineke hebben de daders vaak een persoonlijkheidsstoornis. En agenten zijn nou eenmaal geen psychiaters of psychologen. Dus hoe kunnen zij de ernst van de zaak inschatten? Als er een team van experts aangehaakt zou worden, kan dat wel.

Bart van U.

Wat Franssen betreft is het hoog tijd dat de politiek daar budget voor vrijmaakt. Ook Bart van U. (de moordenaar van Els Borst) was bekend bij de politie – en ook daar zijn fouten gemaakt. Fouten die door tussenkomst van een psychiater wellicht voorkomen hadden kunnen worden.

Bron: NOS. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden