null Beeld

Psychologie: waarom visualiseren écht werkt en zo pak je het aan

Die droombaan vinden, dat ideale gewicht bereiken of de ware tegenkomen, en dat allemaal door er heel hard aan te dénken. Klink als een sterk verhaal, maar het is bewezen: visualiseren werkt. Hoe pak je dat aan?

Elisa (39): “Jarenlang trok ik de verkeerde mannen aan, alleen maar van die foute types. Tot ik 11 jaar geleden besloot dat ik wilde geloven in het goede en het mooie van de liefde en mezelf een gezonde, evenwichtige relatie gunde. Ik knipte plaatjes uit tijdschriften van lieve, respectvolle mannen, gelukkige stelletjes en blije bruiden. Ook verzamelde ik woorden of zinnen die precies weergaven wat ik verlangde van de liefde. Die beelden en teksten plakte ik allemaal in een speciaal schrift, samen met foto’s van mezelf. Elke keer als ik een verliefd koppel zag, dwong ik mezelf te denken: fijn zeg, dit ga ik ook krijgen. En het gebeurde! Een aantal weken later ontmoette ik mijn huidige echtgenoot. Door het visualiseren wist ik beter wat écht bij me past. Omdat ik heb ervaren dat visualiseren ook echt werkt, stel ik me nog steeds regelmatig bewust voor wat ik wil in het leven. Bijvoorbeeld hoe ik wil dat mijn werk, mijn gezondheid of mijn gezinssituatie er over een jaar uitzien. Veel van mijn wensen komen uit.”

Wetenschappelijk bewijs

Als we in gedachten een doel in ons hoofd prenten, kunnen we dat realiseren. Dat ontdekte Harvard-wetenschapper Edmund Jacobsen zo’n 100 jaar geleden. Hij bewees dat spieren die ervoor zorgen dat we een gewicht optillen ook in actie komen als we simpelweg dénken dat we dat gewicht optillen. Louter een gedachte kan dus de bijbehorende reactie opwekken.

Ook in latere onderzoeken werd keer op keer aangetoond dat we dingen werkelijkheid kunnen laten worden door ze in gedachten voor ons te zien, door ze te visualiseren. Ongeoefende basketballers stelden zich 3 weken lang dagelijks 20 minuten voor hoe ze de bal in het net wierpen. Ze gooiden net zo vaak raak als de sporters die zo’n worp elke dag in levenden lijve oefenden. En een onbekende Russische schaker versloeg de regerend wereldkampioen door vooraf de partij keer op keer in zijn hoofd te spelen.

Voor het brein maakt het dus niet uit of we iets écht doen of er slechts aan denken, zagen de wetenschappers. Zodra we ons iets inbeelden, komen de hersenen in beweging. Ze verzenden boodschappen, sturen functies aan, slaan gegevens op en leggen ervaringen vast. Hierdoor zijn de paden, netwerken en verbindingen die we nodig hebben om ons doel te bereiken al gebaand op het moment dat we aan de uitvoering beginnen.

Liefde, geld en gezondheid

Visualisatie is dan ook een uitstekend middel om bepaalde situaties voor te bereiden of te oefenen. Een speech bijvoorbeeld, een sollicitatiegesprek of een sportwedstrijd. De uiteindelijke prestatie verbetert aanzienlijk door ons van tevoren voor te stellen hoe we op zo’n podium staan, hoe we de vragen zullen beantwoorden of dat doelpunt zullen scoren. Ook andere doelen zijn op deze manier bereiken: een nieuwe baan, bijzondere reis of beter worden na ziekte.

Eén methode om tot dat mentale plaatje te komen is, zoals Elisa deed, met een vision board: een collage van plaatjes en teksten die het doel verbeelden. Of om het allemaal op te schrijven in de vorm van een al waar gebeurd verhaal: een vision story. In gedachten een gedetailleerd beeld schetsen van hoe de gewenste situatie eruit zal zien, werkt ook. Wat hoor ik? Wat zie ik? Wat ruik ik? Wat ben ik aan het doen? Wat voor mensen zijn bij me? Hoe voel ik me? Wat brengt het me?

Van deze techniek maakte Pauline (45) gebruik. Nadat ze aan een mislukte operatie ernstig niet-aangeboren hersenletsel overhield, wilde ze een speciale revalidatiebehandeling in de Amerikaanse staat Utah. Hiervoor had minstens vijftienduizend euro nodig: voor haar therapie, de reis en het verblijf voor haar en haar man – ze was immers niet in staat alleen te reizen. Ze startte een crowdfunding, maar betwijfelde of ze het geld bij elkaar zou krijgen. “Iemand zei tegen me: ‘Zie het voor je dat je in Amerika bent, dat je daarnaartoe gaat en die behandeling ondergaat.’

Dus zocht ik op internet op hoe de kliniek en omgeving eruitzagen. Vervolgens schetste ik een plaatje in mijn hoofd. Ik stelde me voor hoe ik daar zou rijden, in die natuur en omgeving, richting een positievere toekomst. Steeds weer haalde ik dat beeld voor me, vooral als ik het even niet meer zag zitten. Dan liet ik mezelf geloven dat het zou lukken en dat ik naar Utah zou gaan. Ik weet zeker dat dit mij meer overtuigingskracht gaf om mensen te motiveren. 4 maanden na het begin van mijn actie had ik meer dan vijftienduizend euro bij elkaar, zodat ik afgelopen oktober voor een heel goed aangeslagen behandeling in Amerika ben geweest.”

Actie ondernemen

Life- en ondernemerscoach Annemiek (35) weet door haar werk waar visualiseren ook mis kan gaan. “Je moet er wel écht in geloven”, stelt ze. “Je moet er diep vanbinnen vertrouwen in hebben dat wat je wilt er werkelijk voor je is en dus ook komt. Daarbij helpt het om jezelf tijdens het visualiseren het gevoel te geven alsof het al werkelijkheid is. Maar dit zonder er dwang achter te zetten. Het vertrouwen en geloof moeten ontspannen en natuurlijk zijn.”

Verder is het belangrijk om de termijn en de vorm los te laten. Annemiek: “Soms heeft de visualisatie een ander resultaat dan je je misschien had ingebeeld. Dat is omdat het uiteindelijk gaat om het gevoel dat achter het verlangen zit. Ik wil best de loterij winnen, maar vooral omdat ik met dat geld zorgeloos kan leven en andere mensen kan helpen. Mijn visualisatie over hoe de prijs op mijn lot valt, kan daarom uitpakken als een andere financiële meevaller of een geniale inval waarmee ik geld realiseer.”

Bovendien ontslaat visualiseren ons niet van het ondernemen van actie of een eigen verant-woordelijkheid. “Niets komt zomaar uit de lucht vallen. Alleen maar hopen dat die overtollige kilo’s verdwijnen of die nieuwe baan in aantocht is, is daarom niet genoeg”, zegt Annemiek. “Je zult nog steeds meer moeten bewegen en sollicitatiebrieven schrijven. Maar omdat die actie en de stappen die je zet zo in lijn zijn met je verlangen, zal de uitkomst vaak kloppen.”

Zelfvertrouwen-boost

Zelfs als dat lang gewenste vakantiehuisje in Frankrijk ondanks levensechte fantasieën op zich laat wachten – want soms duurt het nou eenmaal even – is visualiseren nooit verspilde tijd en energie. Door ons voor te stellen wat we willen in het leven, gaan onze hersenen als vanzelf manieren verzinnen om deze wensen werkelijkheid te laten worden. De creatieve ideeën die daaruit voorkomen, brengen ons hoe dan ook al dichter bij het doel. Tegelijkertijd leren we erdoor te herkennen wat we nodig hebben om dat te bereiken. Als we ons inbeelden welke stappen moeten worden gezet, is meteen duidelijk welke acties vereist zijn, die we daardoor weer makkelijker kunnen ondernemen.

Ten slotte vergroot visualiseren het zelfvertrouwen en de motivatie. Indenken dat iets gega-randeerd gaat lukken, is een boost voor de drijfveer en overtuiging die nodig zijn om te ko-men waar we willen zijn. Maar getuige de man van Elisa en de inzamelingsactie van Pauli-ne, is visualiseren in elk geval eens de moeite van een serieuze poging waard.

Nog meer visualiseren?

Lees Creatief visualiseren door Shakti Gawain. “Uit eigen ervaring weet ik dat dit boek je leven positief kan veranderen”, aldus Oprah Winfrey. Kijk op YouTube naar filmpjes met goede oefeningen van Esther en Jerry Hicks (ook wel Abraham Hicks). En luister naar de inspirerende podcasts van Kim Munnecom of So V’s choice.

Tekst: Carlijn Simons Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden