null Beeld

Pump up the biet: Een heerlijke bietjes-visburger met bietenketchup

De rode biet, wie kent hem niet? Dit supergezonde knolletje met zijn kenmerkende aardse smaak is lekker in hartige én zoete gerechten. Bovendien past deze groente perfect in een koolhydraatarm dieet.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Dit heb je nodig voor de visburger:

  • 350 g visfilet (witte vis zoals wijting, pollak of schelvis)
  • 3 lente-uitjes
  • 100 g gekookte bietjes, grof geraspt
  • 1 eiwit
  • 125 g zure room
  • ½-1 el mierikswortel (potje)
  • 1-2 el dille of peterselie
  • 4 speltbroodjes
  • 50 g spinazieblaadjes
  • 150 g gemengde julienne (bietjes, wortel, rettich of knolselderij)
  • olie, om in te bakken
  • peper
  • zout

Dit heb je nodig voor de bietenketchup:

  • Jampotjes of beugelfles (gesteriliseerd)
  • 1 el kokosolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 gesnipperde knoflooktenen
  • 1 el gesnipperde gember
  • 150 g pompoen (in blokjes)
  • 200 g gekookte rode bietjes (in blokjes)
  • 75 ml ciderazijn
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl geelwortelpoeder
  • ½ tl zout
  • ¾-1 tl gemalen peper
  • 2-4 el suiker (naar smaak)

Zo maak je de burger met bietenketchup klaar:

  1. Zet de jampotjes of een beugelfles klaar.
  2. Verhit de kokosolie in een steelpan en smoor hierin 5 min. ui, knoflook en gember.
  3. Doe de pompoen erbij met 2 el water en laat 15 min. garen op laag vuur, wel af en toe omscheppen.
  4. Voeg dan de overige ingrediënten voor de ketchup toe, zonder de suiker, en laat 5 min. meepruttelen. Breng eventueel op smaak met suiker en laat deze helemaal oplossen.
  5. Haal de pan van het vuur en pureer alles tot gladde ketchup. Schep deze in de jampotjes of beugelfles, sluit goed af, zet ondersteboven om af te koelen en bewaar daarna in de koelkast.
  6. Pureer voor de burgers de vis (in de keukenmachine) met de lente-ui, peper en zout.
  7. Meng de bietenrasp en het eiwit erdoor en vorm met de hand 4 burgers.
  8. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers in circa 5 min. per kant goudbruin en gaar.
  9. Roer door de zure room mierikswortel en dille naar smaak.
  10. Snijd de speltbollen door, bestrijk ze met mierikswortelroom, leg er wat spinazieblaadjes op, leg hier de visburger op en garneer met rauwkost en een royale lepel bietenketchup.

Bereidingstijd ketchup 30 min. | Bereidingstijd visburger 25 min.

Kcal 475 p.p.

Tips

Weinig tijd? Gebruik dan kant-en-klare ketchup.

Veel tijd? Maak zelf bieten-spelt-bollen! Meng 450 g speltmeel met 1 zakje droge gist, 1tl suiker en 1 tl zout. Pureer 300g gekookte of rauwe bietjes, voeg 75 ml heet water en 50 ml olijfolie toe en meng dit door het meel. Kneed 5 min. en laat het deeg dan 1 uur afgedekt rijzen en in volume verdubbelen. Vorm 6 bollen, leg deze op de bakplaat, kwast ze in met eiwit, bestrooi met zaadjes en laat nog 30 min. rijzen. Bak de bollen circa 15 min. in de oven op 210 ºC.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden