Quarantaineplicht in Duitsland Beeld Getty Images
Quarantaineplicht in DuitslandBeeld Getty Images

Quarantaineplicht voor ongevaccineerde Nederlanders in Duitsland

Ga je op reis naar Duitsland? Dan is een negatieve test niet genoeg voor ongevaccineerde Nederlandse toeristen. Nederland geldt met ingang van dinsdag 27 juli als hoogrisicogebied in Duitsland.

RedactieGetty Images

Nederlandse reizigers moeten zelfs tien dagen in quarantaine na aankomst op hun bestemming in de Bondsrepubliek. Deze quarantaineplicht geldt niet voor wie volledig is gevaccineerd of genezen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldt het Duitse RIVM.

Hoogrisicogebied

Vanwege de besmettingscijfers en de kleurcode donkerrood op de Europese coronarisicokaart, heeft Duitsland ons land als een ‘hoogrisicogebied’ bestempeld.

Hierdoor gelden nu de volgende regels:

Registeren

Alle reizigers moeten zich vóór binnenkomst in Duitsland registreren op het toegangsportaal van het land. Deze registratieplicht geldt niet voor grensverkeer, oftewel mensen die minder dan 24 uur in Duitsland blijven. Ook mensen die minder dan 72 uur in een hoogrisicogebied waren voor bezoek aan ouders, kinderen, echtgeno(o)t(e) of levenspartner die niet tot hetzelfde huishouden behoren hoeven zich niet te registeren.

Vaccinatie- of herstelbewijs

Als je volledig bent gevaccineerd en de laatste prik minstens veertien dagen geleden was, moet je je vaccinatiebewijs uploaden via dit portaal. Dit bewijs moet je ook aan de grens kunnen laten zien, want de Duitse politie voert steekproefsgewijs controles uit.

Ben je (nog) niet gevaccineerd, maar wel hersteld van corona? Dan moet je een herstelbewijs kunnen aantonen.

Negatieve test en quarantaineplicht

Als je niet gevaccineerd of hersteld bent, moet je bij de grens een negatief testresultaat laten zien. Dat bewijs mag bij Antigeen- of sneltesten maximaal 24 uur oud zijn, bij PCR-testen maximaal 72 uur. Voor deze reizigers geldt nu wel een nieuwe regel: met alleen een negatief testresultaat moet je op bestemming nog tien dagen in quarantaine. De quarantaineplicht geldt niet voor mensen op doorreis die niet overnachten in Duitsland.

Dit draagt koningin Máxima altijd als ze in Duitsland op bezoek is:

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden