null Beeld

Radiator in je huis? Verstop ‘m met deze do-it-yourself rotan cover-up

Een radiator in je huis is meestal niet het mooiste om naar te kijken. Maar daar weten wij wel iets op. Een cover up voor je verwarming!

null Beeld

Dit heb je nodig voor een radiatorombouw voor een  radiator van 80 cm breed en 90 cm hoog, aan te passen naar wens.

[/li][/ul]

Zo maak je een radiatorombouw

 1. Maak aan de onder- en bovenkant voldoende openingen voor de luchtcirculatie en bekleed de voorkant met rotan webbing.
 2. Meet de breedte van de radiator, de hoogte van de vloer tot de onder- en bovenkant en de afstand van de muur tot de voorkant. Tel er aan elke kant 2 cm bij en aan de bovenkant 5 cm. Houd rekening met de knop en leidingen.
 3. Voor de voorkant gebruik je vurenhouten latjes van 18x27 mm en 18x55 mm, voor de ombouw 18 mm dik MDF. Zaag twee latten van 18x55 en de latjes van 18x27 op lengte.
 4. Maak in de smalle latjes telkens 2 uitsparingen van 55 mm lang en 18 mm diep, vanaf het uiteinde 50 mm aan de ene kant en de hoogte van de vloer tot de onderkant van de radiator aan de andere kant. In de uitsparingen lijm je de latten van 18x55 mm.
 5. Zaag het MDF op maat en maak uitsparingen voor leidingen of een plint. Lijm of schroef de zijkanten tegen de bovenkant. Bevestig een strook MDF van 5-6 cm hoog bovenin langs de achterkant. Boor er twee gaten in zodat je de ombouw tegen de muur kunt schroeven. Behandel de randen van het MDF met een randsealer en plamuur schroefgaatjes of oneffenheden glad.
 6. Schuur alle oppervlakken en scherpe kantjes met fijn schuurpapier, verwijder stof en breng de grondverf aan met kwast of roller. Schuur na het drogen nogmaals licht met fijn schuurpapier, verwijder stof en breng de laklaag aan.
 7. Bevestig de rotan webbing op het lattenframe met pitriet ‘spline’, waarmee het rotan in een groef van 5 mm breed en 6 mm diep wordt geklemd, of gebruik een nietpistool. Frees groeven in de brede latten. Maak de rotan webbing soepel door het met water te besproeien. Leg het op het frame met het patroon in lijn met de latjes. Klem het op de hoeken vast met knijpers en trek het iets vlak, maar niet te strak. Smeer houtlijm in de groeven en duw het rotan erin met een schroevendraaier. Bevestig het pitriet, met de smalle kant naar beneden.
 8. Laat het rotan drogen tot je merkt dat het strakker komt te staan en niet het dan vast op de smalle latjes.
 9. Plaats het lattenframe in de ombouw, op 10 mm vanaf de voorkant. Bevestig het met een tacker.

Tips

 1. Heeft de radiator een (slimme) thermostaatknop, zorg er dan voor dat die niet door de radiatorombouw wordt bedekt. Kun je ‘m niet zo ontwerpen dat de knop buiten de ombouw blijft, vervang de thermostaatknop dan eventueel door een gewone knop.
 2. Heb je geen plamuur of randsealer in huis, dan kun je ook houtlijm gebruiken die je eventueel iets verdunt met water en dan op de randen van het MDF smeert. Door houtlijm te mengen met een beetje fijn zaagsel maak je een kneedbare ‘houtpasta’ waarmee je gaatjes kunt vullen.

Bevestig de latjes van 55 mm in de uitsparingen van de smalle latjes.

null Beeld

Bevestig de zijkanten en de bovenkant van de ombouw haaks aan elkaar.

null Beeld

Frees in de latjes van 55 mm een groef van 5 mm breed.

null Beeld

Niet de webbing ook vast op de dunne latjes en snijd de randen bij.

null Beeld

Productie & DIY: Janneke Peters en Jef van Tricht. Fotografie: Sjoerd Eickmans. Styling: Esther Jostmeijer.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden