null Beeld AFP
Beeld AFP

Raymond van Barneveld maakt groot nieuws bekend

Na ruim 35 jaar te hebben gedart, heeft Raymond van Barneveld besloten met de sport te stoppen. De darter laat weten dat hij eind volgend jaar de handdoek in de ring gooit.

Erandi GodinezAFP

"Het WK van 2020 wordt mijn laatste toernooi", vertelt hij aan RTL 7 Darts.

Geschrokken

Van Barneveld nam vorige maand het besluit. "Jaco, mijn manager, kwam naar me toe. Hij zei: 'Je moet veel verdedigen volgend jaar. Hoe zou je het vinden om eind volgend jaar te stoppen?' Ik schrok, maar ik ben erover na gaan denken", zo vertelt hij.

Gezondheid

Voor Van Barneveld zijn er meerdere reden om te stoppen. Zo begint het fysiek steeds zwaarder voor hem te worden. "Het vergt veel van me. Mijn lichaam wil niet meer zoals 25 jaar geleden. Ook met mijn gezondheid", zegt Van Barneveld, die kampt met diabetes. "In mijn kop wil ik nog wel, maar het wordt zwaarder en zwaarder."

Minder prijzen

Daarnaast is de prijzenkast van ‘Barney’ al vier jaar leeg. In 2014 won hij met de Premier League zijn laatste grote toernooi. "Meedoen is belangrijker dan winnen, zeggen ze altijd. Ik draai het altijd om. Winnen is belangrijker dan meedoen. Ik ben een geboren winnaar. Als dat dan een, twee en nu zelfs vier jaar uitblijft, begin je je opvulling te voelen. Als je het gevoel hebt dat je geen prijzen meer kan winnen, moet je realistisch zijn."

Privéleven

Tenslotte beïnvloedt het drukke dartbestaan ook het privéleven van Van Barneveld. "Mijn huwelijk leidt eronder en ik kan nooit bij verjaardagen zijn. Mijn kleinzoon wordt binnenkort drie jaar. Ik ben nog nooit op zijn verjaardag geweest. Mijn kleindochter wordt een en opa is er weer niet. Ik ben dit jaar vier goede vrienden verloren, die ik geen laatste eer heb kunnen bewijzen omdat ik in een vliegtuig zat."

Nog even knallen

"Ik wil dit laatste jaar nog knallen. Ik hoop dat ik nog overal bijzit, maar dat heeft te maken met mijn rankingpositie. Ik hoop op een wildcard voor de Premier League om iedereen gedag te zeggen en zou nog graag uitgenodigd worden voor de World Series."

Bron: RTL Nieuws. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden