null Beeld

Recept: ymerdrys (Deens roggebrood)

Ymerdrys. Ooit van gehoord? Het is authentiek Deens roggebrood. Superlekker, vooral als je het zelf maakt. Dat kan met onderstaand recept.

Rozemarijn Zuurveld

Eerst maak je een zuurdesemstarter die al met al een kleine week (!) moet staan voordat je gaat bakken, en ook daar ben je niet in één dag klaar mee…

Zuurdesemstarter

Voor ongeveer 800 gram: 250 gram grof volkoren roggemeel • 400 ml warm water • 2 el vloeibare honing • 2 el yoghurt

Om de starter te voeden: 100 gram grof volkoren roggemeel • 100 ml koud water

Meng de starter-ingrediënten met een flinke snuf zout in een kom. Het mengsel moet een natte, modderachtige consistentie hebben. Dek de kom af met plasticfolie, prik er een paar gaatjes in zodat de starter kan ademen en laat 2 dagen bij kamertemperatuur staan.

Voed de starter op de 3de dag door er het roggemeel en het koude water door te roeren, en laat vervolgens nog 2 dagen op dezelfde manier staan tot er belletjes op verschijnen. Nu is je starter klaar. Bewaar zuurdesemstarter in de ijskast.

Nu gaan we het roggebrood bakken

Voor 2 broden à 800 gram:

300 gram gebroken rogge • 100 gram pepitas (pompoenpitten) • 50 gram lijnzaad (vlaszaad) • 50 gram zonnebloempitten • 500 ml koud water • 25 gram verse gist • 200 ml warm water • 400 gram natte zuurdesemstarter • 2 el mout (mout wordt gemaakt van ontkiemde, gebrande gerst, het is te koop bij bakkerszaken en natuurvoedingswinkels) • 20 gram zout • 400 gram grof volkoren roggemeel • zonnebloemolie, om in te vetten

Dag 1: Meng de gebroken rogge en de zaadjes en pitten in een kom, giet er het koude water bij, dek de kom af met plasticfolie en laat het mengsel 12-24 uur bij kamertemperatuur staan.

Dag 2: Verkruimel de gist boven een kleine kom, giet er het warme water bij, roer tot de klontjes zijn opgelost en laat het mengsel een paar minuten staan. Roer het gistmengsel met een houten lepel door de geweekte rogge, zaadjes en pitten en voeg de zuurdesemstarter, de mout en het zout toe.

Voeg beetje bij beetje het meel toe en roer 5-8 minuten, of tot je een lamme arm hebt en het cementachtige deeg van je lepel valt als je het uit de kom schept. Als je een keukenmachine met deeghaak hebt, komt die nu goed van pas - dat scheelt je een hoop moeite. Zet hem 8 minuten op de laagste stand en schraap de kom regelmatig schoon.

Vet 2 broodvormen van 25 x 10 cm in met zonnebloemolie. Verdeel het deeg over de vormen, strijk het oppervlak glad en laat het deeg 2½ uur op een flink warme plek rijzen.

Verwarm de oven wanneer je zover bent voor op 180 °C en bak de broden 70 minuten. Ze zullen niet dramatisch gerezen zijn, maar er moet wel een duidelijk zichtbare barst in de bovenkant zitten. Stort de broden op een rooster. Als de onderkant en zijkanten nog vochtig zijn, moet je ze nog 5 minuten omgekeerd (zonder vorm) in de oven zetten om ze te laten drogen. Laat de broden volledig afkoelen op het rooster. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan dat 2-3 uur duren.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Ook heerlijk om zelf te bakken: Rudolph’s favoriete appeltaart

LEES OOK:

Info: Boek Nordic Cuisine. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden