null Beeld ANP
Beeld ANP

Rechter bepaalt dat uitstoot broeikasgassen fors omlaag moet

De Nederlandse Staat moet in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 25% hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau in 1990.

Klimaatorganisatie Urgenda spande een zaak aan tegen de Staat, de rechter in Den Haag geeft hen nu gelijk. Urgenda had geëist dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 40% moest terugbrengen ten opzichte van 1990. De rechter gaat daar dus grotendeels in mee.

Leefmilieu

De rechtbank vindt dat de Staat een zorgplicht heeft voor de bescherming en verbetering van het leefmilieu. De kosten van die te nemen maatregelen vindt de rechtbank niet onaanvaardbaar hoog.

Vermindering

Daarnaast vindt de rechter dat de overheid zich niet kan blijven verschuilen achter het argument dat Nederland maar een klein onderdeel is in het wereldwijde proces van klimaatverandering. Elke vermindering kan bijdragen aan het voorkomen van een gevaarlijke klimaatverandering. Nederland zou hierin juist voorop moeten lopen, lichtte hij toe.

Ooit gedacht aan een duurzame vakantie? Lees er hier meer over.

Opgewekt

Directeur Marjan Minnesma van Urgenda was opgewekt na de uitspraak. "Dit is wat je altijd hoopt, maar iedereen zei: dit gaat nooit gebeuren." De uitspraak betekent dat mensen over de hele wereld hun staat gaan aanspreken op het terugdringen van de uitstoot van CO2, zegt de Urgenda-directeur.

Onder de norm

Met de huidige inspanning haalt de Staat hooguit een reductie van de broeikasgasuitstoot van 17% in 2020, volgens de rechter. Dat is onder de norm van 25 tot 40% die in de klimaatwetenschap wordt gezien als noodzakelijk voor geïndustrialiseerde landen. Nederland presteerde daardoor altijd al onder de maat.

Politiek

De rechtbankvoorzitter vindt niet dat hij met de uitspraak het terrein van de politiek betreedt. Ook houdt hij rekening met de vrije beleidsruimte van de Staat en past terughoudendheid. "Dat is de reden om het bevel te beperken tot 25%, de ondergrens van de norm van 25 tot 40%." Een lagere vermindering dan 25% in 2020 noemt de rechtbank onrechtmatig.

Bron en beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden