Recordaantal orgaandonaties in 2022 - en daarmee werden veel mensen gered Beeld Getty Images
Recordaantal orgaandonaties in 2022 - en daarmee werden veel mensen geredBeeld Getty Images

Recordaantal orgaandonaties in 2022 - en daarmee werden veel mensen gered

Orgaandonatie redt levens. Dit gegeven komt niet uit de lucht vallen. Goed nieuws: in 2022 stonden mensen vaker dan ooit een orgaan af. Daardoor konden er veel meer orgaantransplantaties worden uitgevoerd.

Ruth SmeetsGetty Images

Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het aantal mensen dat na overlijden een orgaan afstond, steeg naar 285.

Aantal orgaantransplantaties

In 2022 vonden in totaal 780 zogeheten postmortale donaties plaats, dus met organen van donoren na hun dood. Dit blijkt uit cijfers van het NTS, die werden gemeten tot 30 november 2022. Het aantal donaties met organen van levende donoren lag op 492.

Innovatie

Opvallend: het hart van een donor werd na het stopzetten van de bloedcirculatie nog nooit getransplanteerd in Nederland. In 2021 startte hiermee een pilot in drie ziekenhuizen, het Erasmus MC, UMCG en UMCU. Inmiddels zijn op deze manier meer dan 10 mensen van de wachtlijst succesvol geholpen aan een donorhart.

Ook werden meer mensen geholpen door bijvoorbeeld het splitsen van een donorlever in tweeën. Met één lever kregen zo twee patiënten een transplantatie én een verbetering van hun leven. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij kinderen, omdat een volwassen lever te groot voor ze is.

Donorwet

De cijfers komen met die 285 weer op een soortgelijk niveau als vóór de pandemie. In 2020 vond er een flinke daling plaats in het aantal donaties en transplantaties. In datzelfde jaar ging de nieuwe Donorwet in, waardoor iedereen vanaf achttien jaar automatisch donor wordt, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. Het is nog onduidelijk of de huidige stijging en de Donorwet met elkaar in verband staan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal dit aan het einde van 2023 evalueren.

Betere kwaliteit

Het NTS is natuurlijk blij met de stijging. “We hebben grote waardering voor de keuze van donoren en nabestaanden om te donoren. Daardoor kunnen zoveel levensreddende transplantaties gedaan worden”, aldus directeur Bernadette Haase. Ook ging de kwaliteit van de getransplanteerde organen omhoog. De reden zijn onder andere de genoemde innovaties in het vak, waardoor meer mensen geholpen konden worden.

Niertransplantatie

Ondanks dit goede nieuws is de wachtlijst voor een niertransplantatie wel langer geworden. Dit heeft volgens de NTS te maken met een groter aantal patiënten dat wacht op een nier. Zij vormen de grootste groep van mensen die wacht op een orgaandonatie.

Bron: RTL Nieuws, Transplantatiestichting.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden