null Beeld

Regels voor alimentatie worden minder ingewikkeld

De regels voor kinderalimentatie worden duidelijker en makkelijker. De PvdA en VVD dienen vandaag een wetsvoorstel in om de regels aan te passen. Via een rekentabel wordt duidelijk hoeveel de ouders precies moeten betalen in welke situatie.

Meike Bergwerff

Alimentatie is vaak de oorzaak van ruzies tussen gescheiden ouders. In 2013 staakten bijna 13.000 ouders de betaling van kinderalimentatie onder meer door ruzies over de hoogte van het bedrag. Dat is 67% meer dan in 2008.

Ingewikkeld

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt en VVD-Kamerlid Ard van der Steur snappen mensen inmiddels nog maar weinig van de manier waarop alimentatie wordt berekend. "De ouders moeten hulp van deskundigen inroepen om het systeem en de berekeningen te kunnen begrijpen", aldus Recourt. Daarom komen zij nu met een simpeler oplossing, waarvoor ze vandaag een wetsvoorstel indienen.

Zorgverdeling

De rekentabellen die de twee Kamerleden nu willen invoeren, zijn makkelijker te begrijpen. Op basis van die rekenmodellen weten ouders nu beter hoeveel ze moeten betalen in hun situatie. Dit geldt ook als de financiële situatie wijzigt. Daarnaast weegt het aantal dagen dat ze voor de kinderen zorgen ook mee. Iemand die meer zorgt, betaalt een lagere bijdrage. "Steeds meer mensen kiezen voor co-ouderschap, maar dat speelt helemaal geen rol in de huidige verdeling van alimentatie", zegt Van der Steur. "Nu betaalt de meestverdienende ouder, ook als hij of zij gedeeltelijk voor de kinderen zorgt. Dat is niet meer van deze tijd."

Studeren

In het wetsvoorstel staat daarnaast dat de plicht om alimentatie te betalen van 21 jaar naar 18 jaar moet gaan. Als een kind studeert loopt de alimentatieplicht door tot 23 jaar. Het geld moet ook echt aan de kinderen besteed worden. Betalende ouders mogen geen luxe goederen, zoals bijvoorbeeld een auto, aanschaffen als de kinderalimentatie niet betaald is.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden