null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Liefde

Relatiedeskundige: “We hebben vaak een heel onrealistisch beeld van relaties van anderen”

Ben je vrijgezel en wil het niet lukken in de liefde? Of zit je wel in een relatie, maar gaat het momenteel niet zo lekker? Dan kan het lijken alsof iedereen om je heen wél gelukkig samen is.

Tara StokdijkGetty Images/Johner RF

Maar wat blijkt? Veel mensen hebben een zeer onrealistisch beeld van relaties van anderen, vertelt deze liefdesexpert.

Geen tragedie

De Britse filosoof Alain de Botton wil singles meegeven: “Als we single zijn, geloven we dat iedereen een gelukkige relatie heeft, behalve wij. Dan hebben we de neiging om te denken dat wij de enigen zijn die dit overkomt. En dat is niet waar; veel waardige en bekwame mensen zijn ooit alleen geweest, om wat voor reden dan ook. Het hoeft helemaal geen tragedie te zijn.”

Loslaten als het niet lukt

Hij adviseert singles dan ook om niet wanhopig op zoek te gaan naar die grote liefde: “Waar je het beste aan kunt werken, is het vermogen om iets los te laten als het niet lukt. Niet alleen in de liefde, maar in alles.”

Focus op vriendschappen

Ook vindt hij het een goed idee om de focus te verschuiven. Naar vriendschappen, bijvoorbeeld. Want als je op zoek bent naar verbinding, waarom moet dat dan per se bij een partner worden gevonden en niet bij een goede vriend?

Hij licht toe: “Het is vreemd hoe we op vriendschap zijn gaan neerkijken. Dat is niet altijd zo geweest. In Duitsland bijvoorbeeld, aan het begin van de negentiende eeuw, vond men het hebben van een goede vriend veel waardevoller dan een partner, want dat droeg veel meer bij aan het geluk.”

Tegenstrijdigheid

Zit je relatie in zwaar weer? De liefdesexpert adviseert je dan om je relatie te vergelijken met die tussen ouder en kind: “Ouders houden echt van hun kinderen. Tegelijkertijd worden ze er soms doodmoe van, vinden ze die etters afgrijselijk, en willen ze er even tussenuit. Diezelfde tegenstrijdigheid vind je ook in volwassen liefdesrelaties: soms zijn we het zat en zijn we ons pijnlijk bewust van andermans fouten, maar toch blijven we achter ze staan. Ze irriteren ons mateloos en toch houden we nog steeds van ze.”

Perfectie bestaat niet

“Besef dat dingen gaan zoals ze gaan, en dat het hoe dan ook prima is.” Een perfecte relatie bestaat nou eenmaal niet. “Het maakt niet uit wie je ontmoet of wanneer je ze ontmoet; er zal altijd sprake zijn van pijn en blijdschap", aldus de expert.

Stelling: “Mijn relatie is voorbij als mijn partner vreemdgaat”

Bron: Welingelichtekringen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden