null Beeld

Relaxt slapen: kies je droom!

Canadees onderzoek heeft uitgewezen dat branden, overstromingen, oorlogen en andere rampen  onderwerpen zijn waar mannen de meeste nachtmerries over hebben. Vrouwen hebben eerder nare dromen over gebroken vriendschappen, leugens en vreemdgaan. Om dit te voorkomen, kun je leren te bepalen waar je over droomt!

VrouwOnline.nl

Een droom is een film van je eigen gedachten. De hele dag ben je druk met allerlei zaken en ’s nachts gaat dat gewoon door. We dromen vooral in de zogenoemde REM slaap (je slaapt dan niet diep). Gedachten worden door je eigen hersenen voor je ogen geprojecteerd, waardoor je beelden ziet. Heb jij wel eens gehad dat je aan het dromen was en je ook wist dat het een droom was? Dan heb je een lucide droom gehad. Je beseft je dan dat je aan het dromen bent en je kunt bepalen wat er verder in de droom gebeurt. Je kunt alles beleven wat je wilt en zelfs een oplossing voor een probleem bedenken.

Tip 1: droomdagboek Houd een droomdagboek bij. Je schrijft hierin alles op over je dromen, meteen wanneer je wakker wordt. Wanneer je dit doet, herinner je je dromen vaker. De oefening werkt meestal pas wanneer je het een aantal dagen doet. De eerste paar keer kun je je misschien helemaal niets meer herinneren. Ga pas verder met de volgende stap als je je dromen kunt onthouden.

Tip 2: ‘droom ik?’ Om lucide te dromen, moet je scherp zijn. Ook wanneer je wakker bent, vlak voor het slapen of midden op de dag, vraag je jezelf telkens af of je droomt. Je kunt je bijvoorbeeld aanleren om telkens als je een deur doorgaat je af te vragen of je droomt. Dit wordt een gewoonte die je ook in je dromen zult overnemen.

Tip 3: droomplan Maak een droomplan. Voordat je gaat slapen en eventueel in een lucide droom terecht komt, moet je al een plan hebben. Wat wil je doen in je droom? Een simpel plan is bijvoorbeeld vliegen.

Als het eenmaal gelukt is om een lucide droom te hebben, is de kans groot dat je zo’n droom vaker zult beleven. Lees meer.

Ook herkenbaar?

Boos op je vriend na een droom

Pikante dromen

Wat betekent mijn droom

Beeld: Hollandse Hoogte

Bron: nu.nl/lifestyle

Eerder verschenen op VrouwOnline

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden