Richt je keuken op déze manier in om gezonder te snacken Beeld Getty Images/Onoky
Richt je keuken op déze manier in om gezonder te snackenBeeld Getty Images/Onoky

Gezonde levensstijl

Richt je keuken op déze manier in om gezonder te snacken

Laten we even vooropstellen dat het absoluut niet erg is om jezelf af en toe te verwennen met wat lekkers. Sterker nog: vooral doen! Maar mocht je jezelf wat gezondere gewoontes willen aanleren en ook wat vaker naar gezonde snacks willen grijpen, dan kan het geen kwaad om eens een blik in je keuken te werpen. De manier waarop je je keuken inricht, kan namelijk al een wereld van verschil maken.

Erandi GodinezGetty Images/Onoky

Daarom hier wat belangrijke tips.

Zet ongezonde dingen uit je zicht

Iets wat tegenwoordig helemaal hip is, is om doorzichtige voorraadpotten,- dozen of blikken in je keuken te zetten en deze vol te stouwen met koekjes, snoepjes etc. Dit oogt weliswaar heel mooi en netjes, maar het zorgt er ook voor dat je eerder geneigd bent om ongezond te snacken. Zodra je de keuken inloopt, word je aan het lekkers herinnerd. Bewaar daarom liever al je ongezonde snacks in een niet-doorzichtige pot of blik en zet deze in een kast.

Zet gezonde dingen juist wél in zicht

Omdat je eerder geneigd bent om te eten wat je ziet, kun je gezonde dingen het beste zoveel mogelijk in je zicht zetten. Zet bijvoorbeeld een grote fruitschaal midden in je keuken en leg hier lekker veel vers fruit in, zodat elke keer als je de keuken in loopt, wordt geconfronteerd met de fruitschaal. Pak ook meteen je koelkast aan en leg voorgesneden groente en fruit klaar in een doorzichtig bakje zodat je deze meteen kunt eten als je trek hebt.

Een beetje verstoppen

Hoe sneller je ongezonde snacks kunt vinden, hoe sneller je er ook van gaat eten. Het kan daarom helpen om ongezonde voeding te ‘verstoppen’ in de groentelade van je koelkast. De kans is groot dat je er dan ook minder snel naar grijpt. Zet gezonde producten zoals bijvoorbeeld rijstwafels en noten vooraan in je kast en ongezonde dingen zoals chips en chocolade juist achteraan.

Let op je voorraad

Wat je niet hebt, kun je ook niet eten. Probeer daarom vooral veel gezonde dingen als voorraad in te slaan en je ongezonde voorraad zo klein mogelijk te houden.

Bron: Het Voedingscentrum, Gezond Leven

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden