null Beeld

Rifka Lodeizen: “Het verdriet van geen tweede kind krijgen moet je niet onderschatten”

Het grootste verlangen van Rifka Lodeizen (45) was niet zozeer actrice worden, maar moeder. Nu beide goed geslaagd zijn, brengt dat ook angst met zich mee. Rifka: "Je zou kunnen zeggen: zij heeft haar portie geluk wel gehad, nu is iemand anders aan de beurt."

In de film La Holandesa speel je een vrouw die ongewenst kinderloos is. Zelf had je als klein meisje maar één ambitie: moeder worden.

“Met die wens ontstond meteen mijn grootste angst. Maar gelukkig: ik heb twee dochters gekregen. Ze zijn nu dertien en acht jaar oud. Het verlangen naar kinderen zat altijd al in me. Ik herinner me nog heel goed hoe ik glom van geluk als ik mijn vijf jaar jongere zusje verschoonde. Ik zie het nu ook bij mijn dochters: dat gelukzalige gevoel als ze een baby vasthouden.”

Bij zo'n film ga je natuurlijk denken: wat had ik gedaan als ik ze niet had kunnen krijgen?

“Nee, dat niet. Maar je krijgt wel wat mee van de paniek en de eenzaamheid van de mensen die dat overkomt. Ik heb het ook in mijn vriendenkring van dichtbij meegemaakt. Zelf heb ik er gelukkig weinig ervaring mee. Mijn vriend vond één kind wel genoeg en toen ik hem na twee jaar zeuren eindelijk zover had dat we het nog een keer gingen proberen, lukte het niet om zwanger te worden. Ik ben er zelfs voor naar het ziekenhuis geweest: wat is er aan de hand? Toen werd ik zwanger, maar kreeg ik een miskraam. En daarna werd ik zwanger van Franca. Het verdriet van geen tweede kind krijgen, daar hoor je niet veel over, maar volgens mij moet je dat niet onderschatten. Ik herinner me dat mensen destijds tegen me zeiden: ‘Maar je hebt er toch al een? Is dat niet genoeg dan?’ Nee! Mijn gezin voelde nog niet compleet, hoe vaag dat ook klinkt. Ik voelde toen echt een diep verdriet vanbinnen.”

Hoe bevalt het moederschap in de praktijk?

“Het maakt me heel gelukkig. Mijn grote angst is wel dat ik er te weinig voor ze ben, soms ben ik dus wel zeven weken weg. Mijn moeder was er altijd, dat is voor mij de norm. Ik kan alleen maar hopen dat wat ik inbreng als ik er wél ben, genoeg is. Het leukste vind ik het om met mijn dochters te praten over hoe het met ze gaat. Hoe was het op school, wat zei de juf, hoe gaat het met je vriendinnen? Ze zijn heel verschillend. Pilar zit op de middelbare school en is echt een puber. Ze heeft een beetje mijn karakter: steady, bedachtzaam. Franca is grilliger, wat emotioneler en nieuwsgieriger.”

null Beeld

MEER RIFKA

Je leest het hele interview in Libelle 18, nu in de winkel. Klik hier voor meer informatie over de film La Holandesa waarin Rifka te zien is.

Interview: Liddie Austin. Beeld: Danique van Kesteren.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden