null Beeld

Rijke familie Vonk steelt harten van de kijkers in ‘Steenrijk, straatarm’

In Steenrijk, straatarm ruilden Dennis en Fabiana Vonk voor een week hun luxe villa aan het Zwitserse meer Lago Maggiore om voor het rijtjeshuis van de familie Rikkert uit Apeldoorn. Het verschil tussen de miljoenenvilla en de sociale huurwoning is groot en het rijke stel pakt het zo sympathiek aan dat ze de harten van de kijkers thuis winnen.

Renée Mulckhuijse

Agnes en Thimo knopen de eindjes aan elkaar. Ze moeten het doen met € 90,- per week. Daardoor is er bijvoorbeeld geen geld om zoon Nathan in nieuwe kleding te steken. Dennis en Fabiana leven een compleet ander leven. Geen auto hebben is voor de doorgewinterde autodealer 'iets onbegrijpelijks' en een weekbudget van 4.000 Zwitserse frank is voor hen normaal. Maar al snel blijkt dat de Vonkjes naast rijk, ook nog eens sympathieke mensen zijn.

De huizenruil

Zou het huis wel schoon zijn? Is het onverzorgd? Al snel komen Dennis en Fabiana erachter dat dit allemaal niet het geval is. "Het ziet er hier keurig netjes uit. We boffen echt met dit huis." Ondertussen wordt de familie Rikkert wakker in een droom. Zwitserland bevalt hen hartstikke goed.

Het wordt zelfs emotioneel als ze zien hoeveel geld ze krijgen voor één week. Een bedrag waar Thimo normaal gesproken 3 maanden 6 dagen per week voor werkt. Dat de Vonkjes bovendien extra geld op het weekbudget doen (het leven is duur en ze willen dat de Rikkerts kunnen genieten) siert hen des te meer.

Dennis besluit om de uitdaging echt aan te gaan. Omdat de familie Rikkert met 3 is en zij met 2 zijn, stoppen ze geld terug in de spaarpot. Ze komen niet rond van € 90,- maar van € 60,-.

Mooie momenten

Nathan die emotioneel wordt van een cadeautje van 12 Zwitserse frank, Dennis en Fabiola die beseffen dat goedkoop boodschappen doen écht lastig is en zelfs om half 5 opstaan om de baan van Thimo over te nemen: de aflevering zit vol mooie momenten.

De Rikkerts zijn oprecht dankbaar voor hun weekje in luxe, terwijl de Vonkjes afrekenen met het stigma rond de minderbedeelden in Nederland. "Vaak hebben mensen een beeld van de armere mensen, dat ze lui zijn en niks willen doen. Als ik zie dat hij 's ochtends zo vroeg uit zijn bed moet, intensief werk levert en lange dagen maakt... Daar heb ik toch wel waardering voor", aldus Dennis.

Dat ze een andere familie een gelukkig gevoel konden geven, was de grootste reden om mee te doen aan het programma. De kijkers thuis zijn mede daarom maar wat te spreken over het stel.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden