null Beeld

Rik van de Westelaken: ‘Wie is de Mol? begint meteen met een twist’

Zeventien jaar had Rik van de Westelaken (47) het NOS journaal gepresenteerd, toen hij de overstap maakte naar een commerciële zender. Nu is hij terug bij de publieke omroep als nieuwe presentator van Wie is de Mol? "Tegen mijn lievelingsprogramma kon ik geen nee zeggen."

Online redactie Libelle

Voor het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?, dat Rik van de Westelaken nu presenteert, was hij weken op reis. Vorig jaar april werd bekend dat hij bij AVROTROS het stokje overnam van Art Rooijakkers, die naar RTL vertrok. Onder Art groeide Wie is de Mol? uit tot een van de best bekeken programma’s van de NPO. Zelf had Rik in 2016 als presentator van het NOS journaal de overstap van de publieke naar de commerciële zender gemaakt. Nu is hij daar dus teruggekeerd. “Het zal niet makkelijk zijn om Art te doen vergeten”, geeft Rik toe. “Hij heeft het zeven jaar gedaan. De uitdaging is het niveau vasthouden. Ik heb er uiteraard met Art over gesproken. Hij zei: ‘Wees jezelf, dan komt het goed.’”

Voordeel is dat je het programma al goed kende. “Het is mijn lievelingsprogramma, ik kijk sinds seizoen vijf. In 2015 was ik zelf kandidaat, daarna heb ik Moltalk gepresenteerd. Het wordt gemaakt door een hechte club, waar ik een aantal mensen van kende. Een voordeel. Ik had alleen nog nooit op deze manier gewerkt. Meestal sta ik in de studio met of zonder publiek, nu bevond ik me in de middle of nowhere op een soort filmset tegenover gespannen kandidaten. Het moest in één keer goed. Ik kwam behoorlijk gesloopt thuis.”

Hoe belangrijk was het voor je dat dit op je pad kwam? “Een halfjaar na mijn overstap naar SBS kwam daar een nieuwe leiding en die wilde minder journalistiek. Ik was natuurlijk niet overgestapt om alleen spelletjes te presenteren, dus de vraag was: wat nu? Ik was nog met Talpa in gesprek toen AVROTROS me vroeg. Tegen mijn lievelingsprogramma en Een vandaag kon ik geen nee zeggen.”

Heb je spijt gehad van de overstap naar SBS? “Na zeventien jaar bij de NOS was ik toe aan iets nieuws. In eerste instantie mocht ik de programma’s maken die ik wilde, zoals Rik over de grens. Het is een goede ervaring geweest.”

Wat heb je de afgelopen twee jaar over jezelf geleerd? “Dat wat ik doe, zin of nut moet hebben. Dus dat ik mensen informeer. En dat ik er helemaal achter moet staan. Voor Rik over de grens maakte ik een reportage over bijzondere gemeenschappen in de wereld die met problemen kampen die wij niet kennen. Dat het slecht werd bekeken, was een teleurstelling. Maar ik vond het té gek om te maken. Ik ben er nog steeds trots op. Het gaat, net als Een Vandaag, over het effect dat gebeurtenissen in de wereld hebben op gewone mensen.”

Waarom moeten we naar het nieuwe seizoen Wie is de mol? kijken? “We hebben ongelofelijk leuke kandidaten. Ze sprankelen en de chemie is geweldig. Ze spelen het spel fanatiek. We beginnen meteen met een twist, die veel kandidaten voor een dilemma zal stellen. Ik beloof dat iedereen regelmatig op het puntje van z’n stoel zal zitten, zo spannend wordt het. En daarnaast reizen we door het prachtige Colombia met z’n schilderachtige landschappen.”

MEER RIK VAN DE WESTELAKEN

null Beeld

Je leest het hele interview in Libelle 2, nu in de winkel. “Ook in relaties was het vallen en opstaan. Ik weet nu beter wat en wie bij me past.” Klik hier voor meer informatie over Wie is de Mol?.

Interview: Bram de Graaf. Beeld: Oak & Fir.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden