Kind ziek Beeld Getty Images/Tetra images RF
Kind ziekBeeld Getty Images/Tetra images RF

Epidemie

RIVM bestempelt weer een ziekte tot epidemie en deze treft vooral kinderen

Het RS-virus treft vooral jonge kinderen. Vooral in de wintermaanden slaat het toe. Nu er - hartje zomer - 37 besmettingen in een week plaatsvonden, bestempelt het RIVM de ziekte dan ook als epidemie.

RedactieGetty Images/Tetra images RF

Als er twee weken achter elkaar 21 besmettingen of meer zijn van een virus, spreekt het RIVM van een epidemie. Vorige week werden er 21 besmettingen van het RS-virus geconstateerd in Nederland en deze week waren dat er 37. Genoeg dus om te spreken van een epidemie.

Intensive care

Voor volwassenen is het verkoudheidsvirus ongevaarlijk. Pasgeboren baby's kunnen er echter erg ziek van worden. Jaarlijks belanden er dan ook 150 tot 200 kinderen op de intensive care na een RS-besmetting.

Ongebruikelijk seizoen

Het is ongebruikelijk dat er in deze periode van het jaar sprake is van een epidemie. Normaal gesproken laait het virus vooral op in de wintermaanden. Afgelopen winter was dat niet het geval. Vanwege het verminderde contact door de coronamaatregelen kon de ziekte zich maar moeilijk verspreiden in Nederland. Daarnaast waren scholen en kinderdagverblijven gesloten.

Extra alert

Nu de maatregelen weer een stuk soepeler zijn, komen mensen meer met elkaar in contact. En dat werkt de verspreiding van het RS-virus in de hand. Hoewel de RS-piek nu later is dan normaal, laten de besmettingen tot nu toe een gebruikelijk beeld zien. Artsen zijn dan ook al gealarmeerd. “Doordat artsen in deze ongebruikelijke periode ook alert zijn gemaakt op het RS-virus, verwachten we extra overlijdens te voorkomen”, zegt RIVM-viroloog Adam Meijer in een gesprek met het AD.

Let op deze verschijnselen

Hoe herken je het RS-virus? Allereerst zal een kind verkouden worden en gaan hoesten. Enkele dagen later kan het RS-virus zorgen voor longproblemen. Dit komt vooral voor bij baby's. Verschijnselen daarvan zijn:

  • Koorts
  • Een piepende en snelle ademhaling
  • Het naar binnen trekken van de huid tussen de ribben bij het ademhalen
  • Opvallend bewegende neusvleugels bij het ademhalen
  • Moeite met drinken
  • Het secondenlang stoppen van de ademhaling
  • Grijs-/blauwkleurige huid rondom de mond en onder de nagels
  • Sufheid (het kind laat zich moeilijk wekken)
  • Oorontsteking

Denk je dat jouw kind een longontsteking heeft? Zo herken je dat.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden