null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

RIVM: déze 2 vakantielanden zijn grootste oorzaak van de tweede golf

De tweede golf van het coronavirus is serieus losgebarsten. Het RIVM denkt nu te weten waardoor deze tweede golf precies veroorzaakt is. 

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Of beter gezegd: uit welke landen Nederlandse vakantiegangers het virus voornamelijk hebben meegenomen.

Van de eerste naar de tweede golf

De eerste golf werd volgens het RIVM veroorzaakt door besmette mensen die uit Noord-Italië en Oostenrijk terugkwamen van skivakantie. Door carnaval werd het coronavirus vervolgens volop in Nederland verspreid. En nu, bij de tweede golf, lijkt er iets soortgelijks aan de hand te zijn.

Corona vanuit Zuid-Frankrijk en Spanje

Volgens experts als RIVM-voorman Jaap van Dissel, is de tweede golf hoogstwaarschijnlijk voornamelijk veroorzaakt door zomervakantiegangers die naar Zuid-Frankrijk en Spanje zijn geweest. Deze conclusie is op basis van onderzoek van het Erasmus MC, naar besmettingsclusters en het dna-materiaal van het coronavirus. "Het geeft een duidelijke en geloofwaardige duiding van wat er nu gaande is", aldus Van Dissel tegen NOS.

Jongeren

En van die Zuid-Frankrijk- en Spanje-vakantiegangers, zijn het volgens de experts voornamelijk jongeren geweest die het virus vervolgens (onbewust) hebben verspreid. Via feesten en studentenhuizen, bijvoorbeeld. Vervolgens zijn familieleden besmet geraakt. En via familie is het uiteindelijk ook weer in verpleeghuizen terechtgekomen, concludeert het RIVM.

Code oranje voor Frankrijk en Spanje

Op vakantie gaan naar het buitenland deze coronacrisis, blijft op eigen risico. Voor een groot deel van Frankrijk en geheel Spanje geldt niet voor niets code oranje. Dit betekent dat je alleen er alleen voor noodzakelijke reizen naartoe zou moeten, zoals werk.

Dagrecord coronabesmettingen

De oorzaak van de tweede golf daargelaten: op zaterdag 3 oktober 2020 is een dagrecord gevestigd met 3972 nieuw gemelde coronagevallen. Zorgelijke cijfers, die door de nieuwe maatregelen hopelijk worden ingedamd. Op de intensive care is in elk geval geleerd van de eerste golf: dit gaat ic-personeel anders doen tijdens de tweede golf.

Op vakantie in eigen land? Drie dingen om rekening mee te houden:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden