coronagolf Beeld Getty Images
coronagolfBeeld Getty Images

RIVM gaat rioolwater vaker controleren om sneller coronagolven te kunnen opsporen

In de hoop sneller een coronagolf te kunnen detecteren, gaat het RIVM vaker rioolwater controleren. Met ingang van dit najaar wordt de frequentie opgeschroefd van één of twee keer per week naar drie of vier keer per week.

Op die manier kunnen GGD’s sneller ingrijpen, waardoor er naar verwachting ook minder uitbraken zullen komen.

Riolering controleren

Het controleren van het rioolwater wordt al gedaan op ruim driehonderd locaties. Dit is zeer belangrijk, gezien virusdeeltjes eerder in poep te zien zijn dan dat mensen klachten krijgen of ziek worden. Zo valt er aan monsters genomen uit rioleringen eerder af te lezen wanneer er een coronagolf oplaait.

Virus

Onderzoeker Ana Maria de Roda Husman vertelt aan het AD dat ze het vaker controleren een goed idee vindt. “Hoe vaker we meten, hoe eerder we kunnen zien of het virus afneemt of oplaait.” Wanneer er in riolering veel virusdeeltjes aangetroffen worden, kunnen de gezondheidsdiensten dan op die specifieke plek direct beginnen met bron- en contactonderzoek.

Proefdraaien

Het vaker controleren van de riolering in Nederland zit nog wel in de proeffase, vertelt de onderzoeker aan het dagblad. “We hebben de afgelopen tijd in overleg met de GGD’s een advies opgesteld voor elke fase van de epidemie. De GGD’s gaan na de zomervakantie proefdraaien om te kijken wat in de praktijk het beste werkt”, aldus Ana Maria de Roda Husman.

Het desinfecteren van je handen is nog altijd heel belangrijk. Zó maak je zelf desinfecterende handgel:

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden