null Beeld

RIVM geeft smogalarm: luchtkwaliteit in grote delen van Nederland ‘zeer slecht’

Woon jij in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland of Utrecht? Dan zou het zomaar kunnen dat je vandaag en morgen last krijgt van klachten zoals kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel. Het RIVM heeft vandaag een ‘smogalarm’ afgegeven voor bepaalde delen in deze provincies.

Erandi Godinez

De luchtkwaliteit zou hier ‘zeer slecht’ zijn vanwege de vorming van ozon in de lucht.

Niet vaak

Volgens een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn de ozonconcentraties momenteel op het hoogste niveau in zeker 10 jaar. De laatste keer dat het RIVM een smogalarm afgaf, was in de zomer van 2015. De enige andere keer was in 2006.

Advies

Volgens het RIVM kan iedereen last krijgen van de luchtverontreiniging. Mensen die klachten ervaren kunnen het beste binnen blijven, zolang het daar koel genoeg is. Zware lichamelijke inspanningen zouden beperkt moeten worden.

Klachten

Smog door ozon kan hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en een verslechtering van de longfunctie veroorzaken. Ook kan het voor irritatie aan ogen, neus en keel zorgen. Ook vrijdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn.

Zomersmog

Wanneer er sprake is van zomersmog, is er te veel ozon in de lucht. Dit wordt veroorzaakt na dagen met hoge temperaturen en weinig wind. Een smogperiode kan een paar dagen tot enkele weken duren. Of er sprake is van smog wordt vastgesteld door het meten van de hoeveelheid ozon, fijnstof, stikstofdioxide en zwaveldioxide in de lucht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden