Getty Beeld Getty Images/iStockphoto
GettyBeeld Getty Images/iStockphoto

RIVM voorspelt ‘relatief rustige’ zomer, maar reisgedrag is bepalend voor najaar

Volgens het RIVM gaan we een ‘relatief rustige’ zomer tegemoet, maar is het niet uit te sluiten dat het coronavirus ná de zomer opnieuw om zich heen zal grijpen. Vooral ons reisgedrag zal hier bepalend in zijn.

Coronavirus

Als veel vakantiegangers in het buitenland alsnog het coronavirus oplopen en dit weer meenemen naar Nederland, kan het weer snel fout gaan, zo waarschuwen deskundigen van het RIVM.

“De onbezorgdheid van 2020 is voorbij”

Het is daarom erg belangrijk dat iedereen zich na terugkeer van vakantie laat testen. Ook benadrukken de deskundigen opnieuw het belang van vaccinaties en waarschuwen ze voor een herhaling van dingen die vorig jaar misgingen. Toen nam het aantal besmettingen namelijk na de zomer in rap tempo toe en was er sprake van een hevige besmettingsgolf. “De onbezorgdheid van 2020 is voorbij,” zo vertelt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. “We zijn ons bewust van de risico’s.”

Maatregelen blijven naleven

Eén van de risico’s is dus reizen naar het buitenland. Zeker nu veel jongeren nog niet gevaccineerd zijn maar wel op vakantie gaan. Topepidemioloog Jaap van Dissel roept mensen daarom op om zich na terugkeer van vakantie te laten testen op het virus. Ook blijft het belangrijk om de maatregelen die nog van kracht zijn na te leven. Als daarnaast de bereidheid om zich te laten vaccineren hoog is, dan is de kans groot dat het ook in het najaar goed zal gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden