null Beeld

Rode gloed in Noordzee blijkt zeevonk

Een plons in de Noordzee nemen om af te koelen zit er vandaag niet in. Rijkswaterstaat heeft net bekend gemaakt dat de rode gloed in de zee zeevonk is, een algensoort die zich met name bij hoge temperaturen laat zien.

Het is een perfecte stranddag vandaag, maar toch wordt de rode vlag gehesen op verschillende stranden omdat daar niet gezwommen mag worden. Een algensoort genaamd zeevonk is de boosdoener.

Misselijk en koorts

Zeevonk geeft klachten als jeuk en irritatie van de huid. Mocht je het binnenkrijgen, dan kun je ook nog last krijgen van diarree, koorts en misselijkheid.

Gisteren werd de rode gloed voor het eerst gezien in Scheveningen en Wassenaar, waar direct een zwemverbod werd afgekondigd. Rijkswaterstaat heeft de hele nacht doorgewerkt om te onderzoeken wat het precies is dat de rode gloed veroorzaakt, die voor het eerst te zien was voor de kust van de 2 badplaatsen. Het blijkt dus te worden veroorzaakt door zeevonk. Het zwemverbod geldt vooralsnog voor de hele zeestrook tussen Scheveningen en Katwijk. Vandaag voert de kustwacht nog een extra verkenningsvlucht uit om te bekijken hoe de zeevonk zich ontwikkelt.

Een bezoekje aan het strand is wel mogelijk, hoewel het strand ook niet al te schoon blijkt te zijn vanwege vele bacteriën.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden