null Beeld

Rokende moeder nog slechter voor kind dan gedacht

Zwanger zijn en roken is een allesbehalve goede combinatie, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het nog slechter is dan altijd werd gedacht. 

Susan Dalstra

Uit groot onderzoek onder 6.000 vrouwen blijkt dat roken het DNA van het ongeboren kind aantast. "Pasgeboren kindjes wiens moeder rookte, hebben dezelfde schade aan hun genen als volwassenen die roken. De foetussen worden via het bloed blootgesteld aan roken. Ze ademen de rook niet in, maar veel schadelijke stoffen uit tabaksrook komt toch door de placenta", zegt Stephanie London, arts van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIEHS.

Kanker en een hazenlip

Dat roken leidt tot een lager geboortegewicht, vroeggeboorte en loslating van de placenta was al bekend. Maar dat zijn lang niet de enige risico's. De wetenschappers vonden ook een verband tussen bepaalde vormen van kanker, een hazenlip en een gespleten verhemelte bij roken tijdens de zwangerschap.

ZIE OOK: DEZE EHCO LAAT HET EFFECT VAN ROKEN OP EEN BABY ZIEN

Navelstreng

Voor het onderzoek hebben London en haar collega's het DNA onderzocht van pasgeboren baby's. Dat deden ze door het bloed uit de navelstreng te onderzoeken. Bij baby's met een rokende moeder heeft het team meer dan 6.000 plekken in het DNA gevonden die afweken van kinderen van wie de moeder niet rookte.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden