null Beeld

Romy Boomsma geeft nogmaals ongezouten mening na kritiek fulltime moederschap

Romy Boomsma, de vrouw van Arie Boomsma, is fulltime moeder en deelt hier vaak berichten over op social media.

Niet alleen geeft ze onverbloemd haar mening op haar Instagram, maar ook schrijft ze hierover maandelijks een column voor de Nederlandse Vogue.

Romy's column

"‘Zo, en moeders is inmiddels weer aan het werk?’, werd mij gevraagd toen mijn man en ik drie maanden na de geboorte van Bobby op het consultatiebureau waren voor een check", begint ze haar column. "Toen ik nee antwoordde en eraan toevoegde dat dit de komende jaren ook niet het geval zou zijn, bleef de consulente me aanstaren en was ik me voor het eerst bewust van de reactie die je kunt krijgen als je ‘fulltime moedert’. Er zit een oordeel in."

Oordeel

"In de afgelopen jaren werd ik meer geconfronteerd met dat oordeel", gaat Romy verder. "Meestal door andere vrouwen, en vaak onder het vaandel van feminisme. Alsof je de emancipatie persoonlijk in de weg staat als je er als jonge moeder voor kiest een paar jaar thuis te blijven om bij je kinderen te zijn."

Feminisme

Romy omschrijft modern feminisme als een breed begrip: "Voor mij draait het om het kennen van je eigen kracht als vrouw, het maken van eigen keuzes waar je achter staat en je niet te vormen naar wat een ander van je probeert te maken, of van je verwacht. Het steunen van andere vrouwen en het succes, de schoonheid en kracht van die anderen erkennen. Het hen ook oprecht gunnen gelukkig te zijn, of andere keuzes te maken dan jij. En het besef dat die keuzes van een ander niets over jouw eigen leven zeggen."

Ouderwetse invulling

Het steekt Romy dat andere vrouwen doen alsof het zorgen voor je kinderen een stap achteruit is. "Een ouderwetse invulling van het leven. Alsof je als vrouw niet sterk kunt zijn als je even niet werkt. En alsof er naast het zorgen geen ruimte meer is voor toekomstplannen."

De volledige column van Romy lees je op de website van Vogue.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vogue. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden