null Beeld

Ronald de Boer: “Zelfmedelijden is het ergste wat je jezelf kunt aandoen”

Toen bij zijn dochter Maxime diabetes werd geconstateerd, besloot voormalig topvoetballer Ronald de Boer zich in te zetten voor de strijd tegen de ziekte. Een gesprek over haar diabetes én zijn scheiding.

Online redactie Libelle

Over diabetes

Maxime vertelt over een kennis met een moeder en tante met diabetes. "De ene vrouw is er aan doodgegaan en de ander is blind geworden. Toen dacht ik wel: oké..."

Ronald: "Het was voor mij een shock toen ik het hoorde. Dat je kind een ernstige ziekte krijgt, is natuurlijk een nachtmerrie. In het begin wisten we niet goed wat het daadwerkelijk inhoudt. Maar toen kwam ik in contact met Maarten de Gruyter van stichting DON. We hoorden hoe bedreigend die ziekte kan zijn: dat je organen minder goed gaan functioneren, dat je zicht minder wordt, dat je snel een infectie kunt krijgen."

Maxime: "Omdat ik het nog niet zo lang heb, valt het bij mij nog mee."

Ronald: "Daarom moet je nu maatregelen nemen. Je bent nog geen 25. Stel je toch eens voor dat je straks blind wordt of een been moet missen… Daar moet je toch niet aan denken."

Maxime: "Momenteel train ik vijf à zes keer per week in de sportschool. Met een personal trainer, en crosstraining-achtige dingen."

Ronald schudt zijn hoofd. "Ik vind helemaal niet dat je vijf keer per week moet trainen, schat. Je kunt beter twee of drie keer gaan, anders houd je het niet vol. Ik train ook maar twee, hooguit drie keer per week. Daarnaast leef ik zo gezond mogelijk. Nou, ik heb een lichaam, dat kan zo in Men’s Health."

Maxime: "Ik heb gewoon pech. Mijn ouders en mijn zusjes zijn allemaal dun, ik moet veel meer opletten om op gewicht te blijven."

Ga je eten als je het moeilijk hebt of als je slecht in je vel zit?

Maxime: "Best wel. Als ik me ongelukkig voel, heb ik overal schijt aan."

Ronald: "Zelfmedelijden is funest. Dat moet je uitbannen. Ik ben nu een boek aan het lezen: De kunst van goed leven, dat gaat daar ook over. Zelfmedelijden is het ergste wat je jezelf kunt aandoen."

Over de scheiding

Hoe heb je de scheiding ervaren?

Maxime: "Ik zag het wel aankomen."

Ronald: "De meiden zagen ook wel dat het geen gezonde situatie meer was. We hadden veel ruzie. Maar als het dan écht gebeurt, heeft dat natuurlijk enorme impact op die kinderen."

Jij was een echte family man.

Ronald: "Ik ben zeker een family man. Het was ook heel lastig om die stap te maken, want je hebt drie kinderen waar je dag en nacht alles mee doet. Ik had al vaker aan scheiden gedacht, maar die meiden weerhielden me ervan. We hadden in Qatar ook een fantastisch gezinsleven. Veel vrije tijd, een gemêleerde vriendenkring, elk weekend met z’n allen met de boot weg, barbecueën. Je had daar constant een vakantiegevoel. Dat zou ik allemaal verliezen."

Maxime, dromerige ogen: "Ik zou zo terug willen. We zaten daar op een internationale school. Je maakt daar heel makkelijk vrienden. Ik heb nog steeds overal op de wereld vrienden wonen."

Vond je het lastig dat je vader een tweede leg begon?

Maxime: "Natuurlijk moest ik daaraan wennen."

Ronald: "Je hebt maar één moeder en één vader. En als die vader dan opeens met een andere vrouw nog twee halfzusjes en een halfbroertje krijgt… Je wilt natuurlijk als kind dat alles bij het oude blijft. Ik moet er ook niet aan denken dat mijn vader opeens met een andere vrouw zou zijn."

null Beeld

MEER RONALD & MAXIME

Je leest het hele interview in Libelle 25, 7 juni in de winkel. Klik hier voor meer informatie over stichting DON.

Diabetes is onzichtbaar, maar de sensors die sommige diabetespatiënten gebruiken zijn dat niet. Daarom heeft HelOui stickers bedacht om dit witte plaatje op de arm te bedekken met een sticker die bij je persoonlijkheid past. Klik hier voor meer informatie over HelOui. Van elke verkochte collectie van zes stickers wordt 1 euro overgemaakt naar stichting DON.

Interview: José Rozenbroek. Beeld: Robert Alexander

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden