null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

PREMIUM

Roos: “Ik, het jongensmeisje, ben nu omgeven door fantastische vrouwen met ballen”

Roos Schlikker (45) heeft twee zonen, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen. Deze week alles over 'gemuts'. 

ANP Kippa

Lang, heel lang heb ik gedacht dat ik meer een mannen- dan een vrouwentype ben. Eerlijk gezegd vond ik vrouwen vaak een beetje eng. Ik begreep de onuitgesproken wetten niet goed en was soms wat te direct misschien, of te lomp. Jongens vond ik altijd makkelijker. Ze gingen niet zo snel huilen, ze waren niet onmiddellijk beledigd, ze mutsten niet over make-up. Allemaal vooroordelen natuurlijk, maar in mijn ogen ook een beetje waar. En ik kon het zo goed, met mijn matties brullen over voetbal, slechte seksgrappen maken aan de bar, luidkeels meezingen met rockhelden, ik heb zelfs een aardige luchtgitaarsolo in huis. Niet dat dat nou typisch mannelijk is, je moet waken voor stereotypen, maar als ik eerlijk ben, vond ik het op feestjes vaak gezelliger tussen de grove gozers dan tussen de frêle meisjes.Maar afgelopen tijd ben ik me iets bijzonders gaan realiseren.

Ik heb een behoorlijke groep vriendinnen om me heen weten te verzamelen. Op de middelbare school waren het nog enkelingen, maar de laatste tien jaar heb ik elke keer als zich een leuk wijf in mijn omgeving liet zien, mijn klauwen in haar gezet om haar niet meer los te laten. En nu heb ik opeens misschien wel meer vriendinnen dan vrienden.

Grappig genoeg zie ik die vriendschappen ook steeds meer evolueren. Vonden we elkaar eerst in het feit dat we best stoere, sterke types zijn die niet piepen of pruilen, tegenwoordig durven we meer op tafel te leggen. Onzekerheid, frustratie soms, grote en kleine pijn. Nooit zal ik de avond vergeten waarop ik met drie vriendinnen het leven doorsprak en we uiteindelijk innig gearmd durfden toe te geven dat we het allemaal even niet meer wisten. Vroeger zou ik zoiets hebben weggezet als gemuts, tegenwoordig weet ik dat dit diepgang is. Een diepgang die ik trouwens met mijn mannenmaatjes ook steeds vaker voel.

Ik geef toe, ik kan nog altijd geïmponeerd zijn door grote groepen vrouwen. Hoe hard daar ook geroepen wordt over solidariteit en sisterhood, ik voel me lang niet altijd veilig. Dat ligt ongetwijfeld aan mij, maar ik heb een grote stap gezet de laatste jaren die veel verrijking opleverde. Ik, het jongensmeisje, ben nu omgeven door fantastische vrouwen met ballen. Ik ben zo blij met ze, dat ik er een traantje om kan wegpinken. Stiekem, voor ik mijn luchtgitaar weer pak.

Fotografie: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden