null Beeld

PREMIUM

Roos Schlikker: “Ik wil zo graag dat mijn zoons het fijn hebben met elkaar”

Roos Schlikker (44) heeft 2 jonge kinderen, een man, een vader op leeftijd, een baan, vriendinnen en o ja, ook zichzelf om voor te zorgen. In haar wekelijkse column vertelt ze over haar leven. 

Het was natuurlijk de schuld van de deur. Miró en Róman stonden beiden te dringen om naar buiten te gaan, de één gooide de deur open, die viel vanzelf dicht voor de neus van de ander en het effect is een atoombom in het kwadraat. Schreeuwende jongens, geduw, getrek en ik die er machteloos wapperend naast staat, zo van: tuttut, jongens kalm nou, wat is er aan de hand en HOUD OP MET JE BROERTJE SLAAN!

Het is iets nieuws van de laatste maanden. Konden Miró en Róman doorgaans prima met elkaar door één deur, deze dagen lukt het vaak zowel letterlijk als figuurlijk niet meer. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren of de vlam schiet in de pan. En ik reageer daar zo slecht op. Ik ben het niet gewend, aangezien ik zelf geen broers of zussen heb. Ze schijnen ruzie te horen maken, maar ik vind het ellendig.

Ik ben van nature een conflictmijder en wil graag dat ze het fijn hebben met elkaar. Je hebt een broer! Ik zou dolblij geweest zijn met een broer, denk ik nu er weer eens eentje stampend van irritatie naar zijn kamer vertrekt. Ik blijf staan, de voordeur in mijn handen. “Het is gewoon de schuld van die rotdeur”, probeer ik nog, maar niemand reageert. Ik lig er wakker van. Wat kan ik doen om de lieve vrede in huis te herstellen? Moet ik iemand inschakelen? Een opvoedboek lezen? Googelen en kijken op ouderschapsforums? Ik kom er niet zo goed uit.

Maar dan op een zondag sta ik met Róman in Artis. Het is koud, dus vluchten we naar de binnenverblijven en belanden we al snel bij de chimpansees. Er is een kleintje dat steeds irritant met een stok loopt te slaan. Keer op keer rent hij naar een andere aap en begint ’m op z’n kop te timmeren. Róman giechelt. “Kijk mama, dat ben ik met Miró!” Het diertje cirkelt nog wat rond en probeert het dan opnieuw. Timmerdetimmer. Dan draait zijn opponent zich met een ruk om, stormt op het aapje met de stok af, krijst en schreeuwt net zo lang tot hij het mormel heeft weggejaagd. Waarna deze rustig aan zijn gat krabt. Orde hersteld. Rust herwonnen. “Zo doen broertjes dat”, grinnikt Róman. Ik geloof dat hij gelijk heeft. En dat ik het ze maar even zelf moet laten uitvechten. Want dat kunnen ze uitstekend.

Beeld: Istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden