null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Roos Schlikker: “Wie thuiswerkt, heeft de uitgelezen kans om op de raarste momenten iets te doen”

Roos Schlikker (44) heeft 2 zonen, een man, een vader op leeftijd, vriendinnen en o ja, ook zichzelf om voor te zorgen.

Nu we vanwege corona weer zijn weggejaagd uit de kantoortuinen, lopen velen tegen problemen aan. Was het begin dit jaar nog wel geinig, zoomen met collega’s, eindelijk zien dat de directeur ook maar gewoon in een rommelig rijtjeshuisje woont, lunchen met het gezin en intussen wat werkmails schrijven, inmiddels is de lol eraf. Want misschien waren er in maart nog mensen die de lockdown als mogelijkheid zagen om het een beetje kalmer aan te doen, inmiddels duurt het natuurlijk veel te lang en komt de financiële bodem in zicht. En massaal moeten we proberen de

economie gaande te houden, in onze pyjamabroek.

Bankhangen

Een vriend van me, type handige bankjongen, worstelt hopeloos. “Ik doe niks”, bromt hij. “Ik sta vol goede moed op, dan begin ik met koffie. Dan de hond uitlaten, even mijn mail checken en voor ik het weet zit ik anderhalf uur op Instagram. Zo gaat het maar door, ik krijg mezelf gewoon niet gemotiveerd.” Van bankjongen naar bankhangjongen. Dat klinkt grappig, maar is het natuurlijk niet, want werken geeft voldoening en die heb je zelden als je de hele middag op apegapen met een zak Doritos op je buik het wel en wee van de familie Kardashian hebt gebingewatcht.

Regels

Ik ken het fenomeen, want ik werk als freelancer al sinds 2000 thuis en ja, het blijft ingewikkeld om jezelf aan te sturen. Dat lukt mij als ik twee regels hanteer. De eerste las ik ooit in een Amerikaans zelfhulpboek, hij luidt: Create before you consume. Dwing jezelf om eerst iets te maken of te doen voor je werk van anderen tot je neemt (of die Netflix-serie, of een Facebook-post). Mijn tweede regel is onorthodoxer: luister naar je innerlijke drijfveer. Acteur Jared Leto zei ooit: “Inspiratie is onbeleefd. Op de meest ongelegen momenten dringt het zich op en vervolgens laat het lange tijd niets van zich horen.”

Wie thuiswerkt, heeft de uitgelezen kans om op de raarste momenten iets te doen. Naakt uit de douche springen omdat je dat ene goede idee wil opschrijven, al yogaënd met jezelf over jaarcijfers vergaderen, je uitgroei bijwerken terwijl je telefonisch brainstormt, het kan allemaal. Kortom: creëer en nodig je inspiratie uit om op de gekste momenten langs te komen. Voor je het weet is werken weer leuk en laat je die Kardashians eindelijk links liggen.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden