null Beeld

Roxanne (20) heeft haar leven te danken aan déze tattoo

De meeste mensen laten een tatoeage zetten voor de sier, maar niet de 20-jarige Roxanne Kwant. Op 16-jarige leeftijd was zij genoodzaakt een tatoeage op haar arm te zetten, en dit blijkt niet voor niks te zijn geweest. De tattoo heeft haar namelijk op heel wat cruciale momenten geholpen.

Erandi Godinez

Sterker nog: zonder de tattoo was ze er misschien vandaag de dag niet eens geweest.

Diabetes

Toen Roxanne 12 jaar oud was werd er suikerziekte bij haar geconstateerd. Het meisje uit Ermelo bleek diabetes Type 1 te hebben, de variant waarbij de insulineproductie van de alvleesklier volledig uitvalt. ‘’Toen ik op één dag drie keer flauwviel op school, werd het in het ziekenhuis ontdekt,’’ vertelt ze in een interview met het AD.

Insuline spuiten

De diagnose bracht een grote verandering in haar leven teweeg. Roxanne moest vanaf dat moment namelijk 6 keer per dag insuline spuiten om haar bloedsuiker op peil te houden. Ook moet door middel van prikjes continu in de gaten worden gehouden hoe ze ervoor staat. In haar tas heeft ze dan ook standaard een prikmeter, een insulinepen, naalden en dextro-snoepjes zitten.

‘’Levensbedreigend’’

Toen Roxanne in de puberteit kwam werd het steeds erger. "Mijn suikerwaarden begonnen steeds meer te schommelen. Dat zorgde voor een grotere kans op een hyper (veel te hoge waarde) of een hypo (veel te lage waarde).’’ Dit is niet zonder gevolgen: in het geval van een hypo moet Roxanne binnen 20 minuten hulp krijgen. ‘’Als ik dan niet snel genoeg suiker krijg, kom ik echt in de problemen en wordt het levensbedreigend.’’

Bezorgde ouders

Niet alleen Roxanne maar ook haar ouders hadden het er moeilijk mee. Wanneer ze naar een feestje ging waren haar ouders altijd bezorgd. ‘’Want wat als ik een hypo zou krijgen en er niemand was die wist wat er aan de hand was?’’ Om wat van deze zorgen weg te nemen besluit Roxanne in overleg met haar ouders om een tatoeage te laten zetten.

Bijzondere tatoeage

Op haar linkerpols prijkt sindsdien ‘Diabetic 1’. ‘’Een tattoo met een belangrijke functie,’’ vertelt Roxanne. ‘’Want als ik een hypo krijg kan ik soms niet uit mijn woorden komen. In zo’n geval kan ik nog wel gewoon mijn arm omhoog houden.’’

Festival

De tattoo bleek een goede keuze te zijn, want niet kort daarna bewees hij zijn waarde. Roxanne ging die zomer naar een festival in Zwolle. Toen haar vrienden even drinken gingen halen, raakte ze aan de praat met een jongen. Hij vroeg haar naar de betekenis van haar tattoo, waarna ze het verhaal vertelde.

Uitgelachen

"Vijf minuten nadat hij weg was, voelde ik me ineens heel slecht. Ik zakte in elkaar; een hypo. Mensen om me heen begonnen te lachen; ze dachten dat ik dronken was. Maar ik had geen druppel alcohol gedronken. Ik had suiker nodig!’’Gelukkig voor Roxanne kwam op dat moment de jongen aangelopen met wie ze eerder had gepraat. "Hij riep direct: ze heeft suikerziekte! Daardoor konden de EHBO’ers me redden.’’

Douane

Na het festival zijn er nog meer momenten geweest waarop de tattoo goed van pas kwam. Bijvoorbeeld die ene keer toen Roxanne haar insulinespuiten moeilijk langs de douane kreeg omdat ze oude papieren bij zich had. Zodra Roxanne haar tattoo liet zien realiseerden ze zich dat ze wel suikerziekte moest hebben.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bekijk ook deze video:

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden