null Beeld

Ruben Hein is meer dan ‘Linda’s zomerweek’

Ruben Hein, je weet wel, die jongen van 'Linda's zomerweek'. Vanaf deze week reist hij met zijn band de Nederlandse theaters af. Repertoire? Zijn éigen liedjes. Zeker wel. 

Jiska Fischer

Ruben Hein, zanger en pianist, raakte bij het grote publiek bekend doordat hij favoriete nummers van BN'ers covert die bij Linda de Mol te gast zijn in haar zomerse talkshow: Linda's zomerweek. Vandaar dus ook: 'die jongen van Linda's zomerweek'.

Popprijzen

Maar met deze beschrijving doen we hem tekort, want zijn muzikale cv telt meerdere A4'tjes. Op zijn Wikipedia-pagina is te zien dat hij vóór Linda al tekende bij het prestigieuze platenlabel Blue Note, werd genomineerd voor verschillende popprijzen en vlamde op het North Sea Jazz Festival.

Meer dan dat

Hij werkt samen met een waslijst grote namen uit de muziekwereld. Een kleine greep: Hein speelt in de band van Hans Teeuwen en staat samen met Oleta Adams in het Concertgebouw. Ook gaat hij als toetsenist mee op tournee met Fink, de bekende Engelse singer-songwriter. Bovendien telt zijn discografie al 5 albums. Zo, hebben we eindelijk afgerekend met dat 'die jongen van Linda's zomerweek'. Hein is meer dan dat.

Hemd van het lijf

We kunnen natuurlijk oeverloos over muziek gaan praten, maar muziek moet je horen. Voor de sound van Ruben Hein verwijzen we dan ook graag naar het theater. Of krijg alvast een indruk door onderstaande YouTube-filmpje te bekijken. Wij zijn nieuwsgierig naar de persoon áchter de muzikant.

Daarom het hemd van Ruben Heins lijf in 10 vragen:

1. Wat doe je in de auto?

"Dan denk ik na. In de auto heb ik tijd op alles even rustig op een rijtje te zetten. Of ik luister naar praatprogramma's op Radio 1. Maar ik heb geen auto. Ik woon in Amsterdam en parkeren is prijzig. Bovendien zit ik liever op de fiets, zonder mijn fiets voel ik me zeer onthand."

2. Wat vind je aantrekkelijk in een vrouw?

"Vrouwen die van nature charmant zijn. De girl-next-door die zelfvertrouwen uitstraalt, zonder arrogant te zijn. Ze beschikt over een combinatie van intelligentie en humor. Het klinkt vreselijk cliché, maar de schoonheid van een vrouw zit voor mij niet per se in het uiterlijk."

3. Wat vind je aantrekkelijk in een man?

"Hetzelfde. Als iemand lekker in zijn vel zit, is hij niet meer bezig met zich houding te geven. Er zijn geen barrières op dat moment, gesprekken worden niet belemmerd door onzekerheden of beleefdheden. Hoewel, soms kan het interessant zijn als iemand gereserveerd is. Dan valt er nog wat te halen."

4. Welk nummer speelt er tijdens jouw huwelijk bij de openingsdans?

"Ik ga niet trouwen, ik heb niet zo veel met het instituut trouwen."

5. Welke emoticon vertegenwoordigt jouw stemming op dit moment?

"Jezus wat zijn dit voor een vragen..?! Dit gaat echt heel ver. Eh, nee, kan ik niet beantwoorden. Ik gebruik geen smiley's."

6. Wat was je laatste leugentje om bestwil?

"O jee, waarschijnlijk gebruik ik die best veel. Ik krijg wel eens een mailtje met het verzoek om het een of ander. Als ik die persoon dan tegenkom, dan zeg ik dat ik die mail te laat heb gezien waardoor ik niet op het verzoek hoefde in te gaan."

7. Wanneer ben je het gelukkigst?

"In de studio en op het podium. Het podium is als instant drugs, je krijgt een shot adrenaline en een egoboost. In de studio zit je midden in een creatief proces, dat werkt bevredigend. Met name de afwisseling is prettig."

8. Slechtste gewoonte?

"Moeilijke vraag. Niet omdat ik hem liever niet beantwoord, maar omdat ik niet weet welke ik moet kiezen. Lastig. Ik kan nogal in mezelf gekeerd zijn, en dan luister ik slecht. Ik ben niet zo goed in multitasken en zodra ik met mijn hoofd in een liedje zit of met iets zakelijks bezig ben, dan ben ik afwezig. Dat kan nogal irritant zijn voor mijn omgeving."

9. Waar geef je teveel geld aan uit?

"Aan eten. Ik ben aartslui. Als ik naar de studio ga, dan maak ik geen lunchpakketje met boterhammen klaar, maar dan ga ik even naar buiten om ergens een broodje te eten. Dat vind ik dan veel gezelliger. En ik geef teveel geld uit aan het terugbetalen van mijn studieschuld."

10. Als je je muzikale talent voor iets anders moest inwisselen...

"Dan zou ik acteur zijn. Dat vond ik op de middelbare school al heel erg leuk. Of wetenschapper. Dan weet je idioot veel."

Fool by morning van Ruben Heins laatste album Hopscotch:

[embed]http://youtu.be/_3ZNBC0ee8U[/embed]

Ruben Hein staat nog t/m 9 mei in het theater.

Goed om te weten: Ruben Hein speelt live in het Libelle Nieuwscafé op 16 maart in Café Dudok in Den Haag. Wil je erbij zijn? Mail dan je naam en geboortedatum uiterlijk vrijdag 6 maart naar nieuwscafe@libelle.nl.

Inmiddels heeft het Libelle Nieuwscafé al plaatsgevonden en is het niet meer mogelijk jezelf aan te melden.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden