null Beeld

Rutte: “Basisscholen vanaf 11 mei weer open, andere maatregelen amper versoepeld”

Veel mensen kijken er enorm naar uit: een versoepeling van de coronamaatregelen. Toch heeft het kabinet dinsdagavond besloten alleen de maatregelen voor het basisonderwijs en de regels om te sporten voor kinderen en jongeren te versoepelen. 

Online redactie Libelle

Een "duivels dilemma", zo noemt premier Mark Rutte tijdens de persconferentie de afweging die het kabinet moet maken over welke maatregelen wel of niet versoepeld kunnen worden. Ook al zijn de cijfers hoopgevend, de druk in de ziekenhuizen blijft nog steeds hoog. Daarom kunnen alle maatregelen alleen geleidelijk worden teruggedraaid.

Ankerpunten

Voor een versoepeling van de coronamaatregelen zijn 3 "ankerpunten" leidend voor het kabinet. Het reproductiegetal, ofwel de hoeveelheid mensen aan wie een besmet persoon het virus overdraagt, moet voor een langere periode onder de 1 komen. De druk op de zorg moet terug naar het normale niveau en er moet weer grip komen op de controle van het virus. Dit kan alleen door op grote schaal bron- en contactonderzoek uit te voeren. "Eerst de volksgezondheid en dan de rest", zegt Rutte in de persconferentie.

De druk op de zorg neemt weliswaar af, maar de deskundigen zeggen dat de belasting van zorg nog groot is. Kortom: de teugels nu laten vieren, kan direct weer voor een nieuwe piek zorgen. Daarom heeft het kabinet, op advies van het Outbreak Management Team (OMT), het volgende besloten:

Onderwijs

De basisscholen gaan weer open vanaf 11 mei. Om te beginnen zullen leerlingen om en om les kunnen krijgen: de ene dag de ene helft, de andere dag de andere helft van de klas. Ook de kinderopvang, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs kunnen vanaf 11 mei ook weer opstarten. Hen wordt gevraagd het beleid van de basisscholen op te volgen. Middelbare scholen moeten zich erop voorbereiden om vanaf 1 juni open te gaan als 1,5 meter-school. Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen zich laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben die daarop duiden, zegt premier Rutte.

Sport

Jonge kinderen raken minder snel besmet, waardoor is besloten dat kinderen tot 12 jaar mogen buiten weer in teamverband sporten en hoeven geen rekening te houden de 1,5 meter-regel. Voor kinderen van 12 tot 18 jaar geldt wel: ze mogen wel sporten, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden van elkaar. Wel is het belangrijk dat iedereen thuis doucht.

Evenementen

Vergunningsplichtige evenementen waren natuurlijk al tot 1 juni verboden, maar dit verbod wordt, op verzoek van alle burgemeesters, verlengd tot in ieder geval 1 september. Daardoor kan er een streep door alle zomerfestivals.

Contactberoepen

Voor alle contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, is nog geen besluit genomen. Zij moeten voorlopig dichtblijven. De onzekerheid voor deze groepen is nog te groot. Dat zit vooral in de vraag of persoonlijke beschermingsmiddelen voor deze groep nuttig en nodig zijn. Binnenkort wordt besloten hoe verder, dit besluit zal gedaan worden nadat er extra onderzoek is gedaan.

Horeca

De maatregel wat betreft de horeca wordt met ten minste 3 weken verlengd. Alle cafés en restaurants blijven dus sowieso gesloten tot en met 20 mei. Dit geldt ook voor theaters en bioscopen.

Verpleeghuizen

Ook verpleeghuizen blijven tot en met 20 mei verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting. Het is volgens Rutte nog te vroeg om deze maatregel te versoepelen. "Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om onze kwetsbare ouderen in verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen."

Zó werk je aan je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, NOS. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden