null Beeld

Ryanne van Dorst: “Ik ben nu nog meer oké met mezelf dan ik al was”

Ook dit jaar nodigen we een aantal bekende Nederlanders uit in Casa Libelle. Ryanne ‘Elle Bandita’ van Dorst (33) spreekt op Sardinië onder meer over haar tweeslachtigheid: “Als er een invalidentoilet is, ga ik altijd daar.”

Online redactie Libelle

De Rotterdamse is in eerste plaats rockzangeres. Haar band Dool, een voortzetting van haar one-womanproject Elle Bandita, krijgt steeds meer succes en speelt deze zomer op festivals door heel Europa. Nederland leert haar vooral kennen als deelnemer aan tv-programma’s als Jouw vrouw, mijn vrouw en Expeditie Robinson. Veel kijkers vielen voor haar wat-je-ziet-is-wat-je-krijgt-mentaliteit. Vervolgens mocht ze Geslacht! maken, een eerste eigen programma over de vervagende verschillen tussen man en vrouw. Hierin vertelt ze dat ze hermafrodiet is, tweeslachtig. Dus geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

Ryanne lacht als ze terugkijkt op dat moment: “Een beetje argwanend zei ik het in de camera: ‘Ik wil mezelf bevrijden door het er wel over te hebben.’ Als ik dat nu terugzie, zie ik mezelf daar nog twijfelen. Zo van: moet ik dat nou écht doen? Mijn omgeving wist het al wel, maar dit was een publieke uiting.”

Heeft het je inderdaad bevrijd?

“Het had meer impact op me dan ik me vooraf had voorgesteld. In heel positieve zin, hoor. Ik ben nu nog meer oké met mezelf dan dat ik al was, denk ik. Ik heb ook het idee dat mensen in Nederland iets beter begrijpen wie ik ben. Niet dat dat per se moet, maar het is wel fijn dat mensen niet meer zo onderzoekend naar me kijken, zo van: wat is er met jou? Nu weten ze dat. En nu weten ze ook dat het bestáát dat iemand wordt geboren als jongetje én meisje.”

Hoe vonden je ouders het dat je hiermee naar buiten trad?

“Ze waren heel trots op me, dat was fijn. Van tevoren had ik het met ze besproken. Ze zeiden dat het over mijn lichaam ging en dat het dus aan mij was. Maar het deed ze ook wel wat, hoor. Zij moesten na mijn geboorte een keuze maken. De arts adviseerde om me te laten opereren tot meisje en het er daarna niet meer over te hebben. Zo werd het voor hen een taboe. Het waren de jaren tachtig, andere tijden. Veel informatie was er niet, dus ze gingen af op wat de dokter zei.”

De dagen na de uitzending was het alsof dertig jaar aan geschiedenis in drie dagen over haar heen kwam, vertelt ze.

“Ik heb ook nog een uitgebreid interview over het onderwerp gegeven aan de Volkskrant. Daarna ben ik snel doorgegaan, ik wilde er niet in blijven hangen. Voor je het weet, heb je een stigma en ben je ‘die hermafrodiet’. Het leek me zaak om zo snel mogelijk weer andere dingen te gaan doen. Dat is gelukt, gelukkig.”

MEER RYANNE

Je leest het hele interview in Libelle 32, nu in de winkel.

Interview: Caspar Pisters. Beeld: Ester Gebuis.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden