null Beeld

Sachertorte: zo maak je het!

Wie aan Wenen denkt, denkt aan de beroemde Sachertorte. Natuurlijk moet je deze klassieke chocoladetaart met abrikozenvulling eens ter plekke proeven, maar zelf maken is ook een optie. Heerlijk voor op een feestdag of als nagerecht met een flinke dot slagroom en een kop koffie. 

Richt Kooistra

Wist je dat de beroemde Sachertorte in 1832 uitgevonden is? De Oostenrijkse staatsman Metternich vraagt de hofkeuken om een speciale taart te maken voor een receptie. Omdat de chef-kok vanwege ziekte afwezig is, is het de taak aan de zestienjarige leerling-kok Franz Sacher om een uniek baksel op te dienen. Het resultaat is verbluffend: een chocoladetaart met abrikozenvulling en een dikke laag glazuur van chocolade.

Tegenwoordig is de taart overal in Wenen te verkrijgen, maar Hotel Sacher (geopend in 1876 door zoon Eduard Sacher) claimt de originele Sachertorte te verkopen. Na oordeel van de rechter staat daar dan ook Original Sacher-Torte op de menukaart in plaats van Sachertorte. Zeker een aanrader om naartoe te gaan als je een reisje naar Wenen maakt.

Wat heb je nodig?

- 175 g pure chocolade (70 procent cacao), fijngehakt

- 150 g zachte ongezouten boter

- 150 g fijne tafelsuiker

- 6 grote eieren, gescheiden

- 150 g bloem, gezeefd

- 175 g goede abrikozenjam

- chocoladeglazuur (zie recept)

Zo maak je het!

1. Vet een springvorm van 22 cm doorsnede in met boter, bekleed de bodem met bak­papier en vet ook dat in.

2. Smelt de chocolade in een kom boven een pan met heet water.

3. Klop met een mixer op hoge snelheid de boter circa 8 min. tot hij luchtig is.

4. Klop er 100 g suiker in delen door en daarna een voor een de eidooiers.

5. Klop op lage snelheid de gesmolten chocolade erdoor. Spatel nu de bloem erdoor.

6. Klop de eiwitten stijf en voeg in gedeelten 50 g suiker toe tot stevige pieken ontstaan.

7. Roer eenvierde deel van de eiwitten door het chocolademengsel, spatel daarna voorzichtig de rest van de eiwitten erdoor.

8. Schep dit beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

9. Bak de taart 25-40 min. in een voorverwarmde oven op 180°C tot een erin gestoken spies er schoon uitkomt.

10. Maak voorzichtig de zijkanten van de cake los en verwijder de vorm. Laat circa 30 min. afkoelen.

11. Verwijder dan ook de onderkant van de vorm en het bakpapier en laat de taart op een rooster helemaal afkoelen.

12. Verwarm de jam 1-2 min. op zacht vuur, zeef de jam en bestrijk de boven- en zijkanten van de taart royaal met jam. Laat dit intrekken.

13. Schenk de chocolade-glazuur in het midden op de taart en strijk het met een paletmes over de hele taart.

14. Laat de glazuur harden en garneer eventueel met de chocolade hulstblaadjes, chocolade hazelnoten en besjes. Let op: de originele Sachertorte is niet gedecoreerd en heeft alleen een Sacher-stempel.

  • Bereidingstijd:circa 45 min. Oventijd: 25-40 min. Circa 475 kcal p.p.
  • ChocoladeglazuurSmelt 250 g fijngehakte pure chocolade in een kom boven een pan met heet water. Neem de pan van het vuur en roer er in delen 100 g ongezouten boter in stukjes door. Laat afkoelen tot het mengsel nog net schenkbaar is.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden