null Beeld

Saisha (30) startte het Bel-me-wel-register: “Ik bied mensen een luisterend oor”

Psycholoog Saisha (30) heeft het Bel-me-wel-register opgericht. Heb je in deze lastige tijd behoefte om je hart te luchten? Dan staat Saisha je te woord.

Tara Stokdijk

Aan Libelle vertelt ze hoe ze op dit idee kwam, waar ze zoal over wordt gebeld én geeft ze tips voor als je je somber of eenzaam voelt.

Ontstaan van het register

Saisha: “Ik ben zelf psycholoog van beroep. Op het moment dat de coronacrisis begon en voor mij duidelijk werd dat het in Nederland ook tot flinke maatregelen ging leiden, begon ik na te denken over wat de effecten op psychologisch niveau op mensen zouden zijn. In de zin van isolatie, mensen verliezen, maar ook gewoon je dagelijkse ding niet kunnen doen. Het is een enorme uitdaging om ineens zoveel niet meer te mogen en te kunnen. Ik maakte me daar direct zorgen om en dacht: hoe kan ik daar nou iets mee doen? Vanuit die gedachte en mijn werkachtergrond is het Bel-me-wel-register ontstaan.”

Het is voor iedereen

“Met het Bel-me-wel-register ondersteun ik mensen op een laagdrempelige manier door ze een luisterend oor te bieden. Het is écht voor iedereen bedoeld. Er zijn zoveel uiteenlopende dingen waar nu mee geworsteld wordt. Ik merk dan ook dat ik door mensen van allerlei verschillende leeftijden met allerlei verschillende verhalen word gebeld. Van mensen die moeite hebben met thuisonderwijs geven en dit met hun baan moeten combineren tot mensen die al somber waren, waarbij nu al hun afleiding is weggevallen en die nu alleen thuis zitten met hun sombere gevoelens. Of mensen die het juist lastig vinden om zoveel samen thuis te zijn en ineens ruzie maken. Het register is er voor iedereen die zijn hart wil luchten om welke reden dan ook.”

Stilte en alleen zijn

Saisha wil niet te diep ingaan op de persoonlijke verhalen die haar zijn verteld. Ook bij deze gesprekken hanteert ze immers de beroepscode voor psychologen. Wel merkt ze dat veel mensen wie ze spreekt tegen hetzelfde aanlopen: “Door het wegvallen van je bezigheden heb je ineens heel veel tijd om na te denken. Ook heel veel tijd om te voelen wat je voelt. Dan komen er ineens allerlei emoties en gedachtes omhoog waar je iets mee moet, maar waar je nog nooit iets mee gedaan hebt. Daar kun je niet meer aan ontsnappen. Dat hoor ik veel bij mensen terug. En natuurlijk ook dat mensen zich alleen voelen.”

Geen therapie

De gesprekken met Saisha zijn gratis en duren maximaal 30 minuten. Saisha wil dan ook voorop stellen dat het geen therapie is. “Bij therapie ga je een stuk dieper in op wat er bij iemand speelt en wat zijn achtergrond is. Het is een veel langer traject waarbij je soms bijvoorbeeld de denkpatronen van iemand moet proberen te doorbreken. Dat kan ik in deze gesprekken niet bieden. Mijn doel is eigenlijk om mensen het gevoel terug te geven dat ze het zelf aankunnen, en soms is luisteren daarvoor al genoeg. Andere mensen willen liever concrete handvatten, waarvan allerlei voorbeelden op de website staan. En soms plan ik nog een telefoontje in. Maar het gaat niet om een langdurig traject, zoals bij therapie vaak wel is."

Tips tegen somber zijn en eenzaamheid

Wat mensen heel vaak niet weten, is dat ze veel zelf kunnen doen om zich weer beter te voelen en uit een neerwaartse spiraal te komen. Saisha geeft een aantal tips: “Als de reguliere structuur in je dagbesteding wegvalt, is het belangrijk om hier weer structuur in aan te brengen. Ook is het heel belangrijk om voldoende te bewegen om je gelukkig en gezond te voelen. Daarnaast zijn zaken zoals voldoende slaap, sociale activiteiten, ontspanning en je nuttig voelen belangrijk. Dit moet allemaal met elkaar in balans zijn.” In deze tijd is het voor veel mensen moeilijker om sociaal contact te maken en ligt eenzaamheid op de loer. Ook hier heeft Saisha tips voor: “Mensen die zich eenzaam voelen mogen mij natuurlijk bellen. Maar er zijn tegenwoordig in elke buurt en streek van het land mooie initiatieven uit de grond gestampt om eenzaamheid te verminderen. Mijn boodschap met het register is dan ook: weet dat je niet alleen bent, je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Heel veel mensen willen je een helpende hand bieden”.

Plannen voor de toekomst

Saisha heeft mooie toekomstplannen voor het Bel-me-wel-register. Zo heeft ze al enthousiaste collega’s klaarstaan om bij te springen als het druk wordt: “Op dit moment doe ik alle gesprekken nog in mijn eentje. Mijn werk als psycholoog gaat ook gewoon nog volop door, dus het Bel-me-wel-register doe ik ernaast. Mocht het straks te druk worden voor mij, wat ik natuurlijk hoop, dan staat er al een team van collega-psychologen klaar die willen helpen als het nodig is. Dus dat is fantastisch! Ik hoop dat ik nog veel mensen kan helpen met het register en ze een duwtje in de goede richting kan geven. En ik wil mensen meegeven: het is oké om nu te worstelen en het is ook oké als je daar hulp bij nodig hebt. Iedereen mag mij bellen.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden