null Beeld

Schaaktalent Machteld (13): “Mijn prestaties worden nauwlettend in de gaten gehouden”

Netflixserie The Queen's Gambit is een waar kijkcijferkanon, en de schaaksport is daarmee ineens razend populair geworden. Nederlands jeugdkampioen Machteld van Foreest (13) is blij dat de serie zo'n hit is, want aan het schaken kleeft toch een beetje een stoffig oude mannen-imago. Haar droom? Grootmeester worden.

Online redactie Libelle

The Queen’s Gambit

"In The Queens Gambit zie je dat schaken ook heel spannend kan zijn. Toch is niet alles even realistisch; zo wordt er gesuggereerd dat de combinatie van talent bezitten en één uurtje schaken met de conciërge genoeg is om uit te groeien tot een speler van wereldklasse. Je ziet niet alle uren die je in werkelijkheid moet investeren om de top te halen."

Schaken als voltijdbaan

"Mijn doel is om rond mijn 17e schaakgrootmeester te worden. Daarvan hebben we er zo’n 35 in Nederland. Maar grootmeester word je niet zomaar. Je moet punten (ratings) verdienen door op internationale toernooien de kampioenen te verslaan. Ik train zeker zes uur per dag, zeven dagen per week. Een voltijdbaan. Dan lees ik boeken, studeer ik het eindspel, speel ik partijen op de laptop, werk ik met de schaak-app die mijn moeder heeft ontwikkeld en oefen ik op tactiek en strategie. Natuurlijk zijn er af en toe momenten dat ik even geen zin heb om te trainen. Als mijn vriendinnen iets leuks gaan doen en ik kan niet mee, dan is dat soms wel lastig. Aan de andere kant; ik heb een duidelijk doel voor ogen en als ik daarin wil slagen, dan moet ik ervoor werken.

Irritant

"Ik schaak al sinds mijn vierde. Mijn oudere broers bleken al vroeg over schaaktalent te beschikken dus werd er volop geschaakt thuis. Mijn broers zijn nu grootmeester en spelen op het allerhoogste niveau. Soms denken journalisten dat wij een schaakfamilie zijn en dat schaken iets is wat móet bij ons thuis. Dat vind ik irritant, want dat is niet zo. Twee andere broers hebben ook geschaakt, maar kwamen erachter dat ze andere dingen leuker vinden. Het is echt niet zo dat het een levensdoel is van mijn ouders om van ons allemaal schaakkampioenen te maken. Mijn ouders kunnen zelf trouwens helemaal niet schaken, haha!"

Schaken is topsport

"Van mijn ouders voel ik dus weinig druk, maar het is niet zo dat ik helemaal geen druk voel. Ik ben best wel eens zenuwachtig voor een wedstrijd. Vooral omdat ik word gezien als een schaaktalent en mijn prestaties nauwlettend in de gaten worden gehouden. Als ik een keer een slechte wedstrijd speel, dan wordt daarover gepraat. Die spanning die ik soms voel tijdens een wedstrijd wordt in The Queen’s Gambit mooi in beeld gebracht. Het is wel extreem dat de hoofdrolspeelster drank en drugs nodig heeft om met die druk om te gaan, maar het geeft mooi weer dat schaken op het hoogste niveau topsport is en dat er ook een belangrijke psychologische component aan kleeft."

Toernooien

"Op dit moment schaak ik geen toernooien; die zijn allemaal gecanceld door corona. Ik mis dat wel, want toernooien schaken is het allerleukst – vooral de internationale. Ik hou van reizen en door de internationale toernooien ben ik al in veel landen geweest. Ook leuk: je kunt er geld mee verdienen. Een paar avonden geleden werd ik tweede tijdens het NK internet voor vrouwen: toen won ik € 300. Op naar het WK in Roemenië volgend jaar!"

Ook zo dol op schaken, of wil je het graag leren?

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: privé

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden