null Beeld

Schamen voor een doggybag hoeft niet meer

Vraag jij weleens om een doggybag in een restaurant of vind je dat gênant? Het wordt steeds normaler om met een kliekje een restaurant te verlaten. Gelukkig maar, want eten weggooien? Dat is zonde!

Vera Klandermans

De één neemt het eten mee omdat het anders voedselverspilling is, de ander omdat er toch al voor is betaald. Hoewel het steeds normaler wordt, vinden veel mensen het toch gênant om een doggybag te vragen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu. "Vooral mannen vinden het nog armoedig om eten mee te nemen", zegt Olaf van der Graag van de organisatie.

Stijgende lijn

Toch is er een stijgende lijn te zien in het gebruik van doggybags. Nam vorig jaar nog 1 op de 5 personen eten mee naar huis, nu geeft 27% al aan dat ze weleens een restaurant verlaten met een kliekje onder de arm.

51.000 ton voedsel

"In de Nederlandse horeca wordt jaarlijks 51.000 ton voedsel verspild. Het voelt niet goed om eten weg te gooien terwijl 1 miljard mensen op de wereld ondervoed zijn'', zegt Olaf. Vandaag deelt de organisatie dan ook gratis doggybags en stickers uit bij restaurants om gasten hiervan bewust van te maken.

‘Kleinere porties ook een optie’

Of dit allemaal effect heeft is nog maar de vraag volgens Koninklijke Horeca Nederland. “Wij houden niet bij hoeveel leden foodiebags aanbieden,'' zegt woordvoerder Joris Prinssen. De brancheorganisatie vindt zulke doosjes een prima initiatief. “Maar de vraag is of de inhoud de volgende dag niet alsnog in de kliko belandt. Met kleinere porties pak je het probleem bij de bron aan.''

Neem jij weleens een doggybag mee? Laat het hieronder weten!

Bron: AD.nl. Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden