null Beeld Yvette Kulkens
Beeld Yvette Kulkens

Schijfster Elle van Rijn: “Mantelzorgen is een heftige taak die veel pijn, boosheid en ergernis oplevert”

Anne-Flore MullerYvette Kulkens

Het is Wereld Alzheimer Dag, een themadag ter bevordering van wereldwijde aandacht voor de ziekte dementie. Schrijfster Elle van Rijn schrijf er in Libelle’s Dagboek van Maud over, en vertelt over haar drijfveer en connectie met de ziekte. “Het is schrijnend om je ouders te zien wegglippen.”

Dagboek van Maud is zo’n succes dat er zelfs een tv-serie op werd gebaseerd, Babs en Maud genaamd. De serie is te zien op Omroep Max.

Drijfveer

Elle van Rijn schrijft in het Dagboek van Maud over een vrouw wier moeder dementeert. Dit is echter niet gebaseerd op het leven van Elle zelf, vertelt ze. “Gelukkig zijn mijn ouders nog zelfstandig en fit, mijn vader werkt zelfs nog. Maar ik zag het veel bij ouders van vrienden om mij heen gebeuren.”

Verdrietige inspiratiebron

Het idee voor de serie ontstond toen ze wel van erg dichtbij ervoer hoe heftig het kan zijn om mantelzorger te zijn. “Ik had een buurvrouw wier man dementeerde. Ze was dag in dag uit voor haar man aan het zorgen. Toen het uiteindelijk niet meer ging, is hij naar een verzorgingstehuis gebracht. Maar zij was door het vele zorgen zo sociaal geïsoleerd geraakt dat ze daardoor zelf niet meer wilde leven. Dat vond ik zo verdrietig, zo schrijnend om te zien. Het raakte me zo, waardoor ik er iets mee wilde doen.”

De zware taak van de mantelzorger

“Het is natuurlijk Wereld Alzheimer Dag en die ziekte staat centraal, maar juist door de verhalen van mensen wilde ik met de serie de focus leggen op de mantelzorger. Want dat mantelzorgen is een heftige taak die veel pijn, boosheid en ergernis oplevert. Dat wordt vaak vergeten, merk ik.”

Conflicten

“Mantelzorgen kost veel tijd en roept tegenstrijdige gevoelens op. Soms verlies je je geduld en dat is heel pijnlijk, maar tegelijkertijd wil je ook alle tijd samen doorbrengen die je nog hebt. Dat kan ook best helend zijn voor beiden, maar ik merk ook dat het echt een uitputtingsslag is en voor conflicten binnen de familie kan zorgen”, gaat Elle verder.

Omgedraaide rollen

“We komen allemaal uiteindelijk in de fase waarin we iets terug kunnen doen voor onze ouders qua zorg, en dat is wat je terugziet in Maud. De band die er was tussen ouder en kind - ook al ging die niet altijd over rozen - wordt omgekeerd. Je wordt als kind als het ware de ouder van je ouder, en dat proces wordt versneld wanneer deze Alzheimer krijgt. Dat maakt het eigenlijk zo schrijnend.” Toch weet Elle dat het niet alleen maar narigheid is. “Die laatste fase kan ook voor mooie, grappige en ontroerende momenten zorgen”, verklaart ze.

Hart onder de riem

“De vele lagen van het verlies, de rouw en de begeleiding heb ik proberen te verwoorden in Maud. Ik hoop dat mensen hiermee meer begrip krijgen voor de mantelzorger en dat ik hen een hart onder de riem kan steken. Want ik weet inmiddels dat het veel zwaarder is dan het lijkt.”

Meer lezen van Elle van Rijn? Elles nieuwe boek De crèche ligt nu in de winkels, en krijgt zelfs een internationaal publiek! Wil je meer van haar avonturen als schrijfster zien? Volg haar dan ook op Instagram.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden