null Beeld

Schokkend: Rob Jetten deelt homofobe haatreacties op Twitter

Op 17 mei wordt jaarlijks de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie gevierd. Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, maakte op Twitter nog maar even pijnlijk duidelijk waarom deze dag zo belangrijk is. Hij las zijn eigen haat-tweets voor die hij ontving vanwege zijn geaardheid. 

Eva Breda

En de woorden zijn schokkend.

'Vieze pisnicht'

"Sommige mensen vragen zich af of zo'n internationale dag tegen homofobie echt nodig is", schrijft Jetten op Twitter. "Oordeel zelf." Vervolgens klinken er minutenlang scheldwoorden richting de politicus. "Kankerhomo", "achterlijke flikker", "vieze pisnicht", het is slechts een handjevol scheldwoorden dat Rob Jetten regelmatig naar zijn hoofd geslingerd krijgt. En op deze manier laat hij zijn volgers zien waarom het belangrijk is dat er nog steeds wordt gestreden tegen homofobie.

Ziekte

De Internationale Dag tegen Homofobie wordt sinds 2005 wereldwijd gevierd. De datum, 17 mei, is niet zomaar gekozen. In 1990 was het 17 mei toen de Wereldgezondheidsorganisatie besloot om homoseksualiteit van de officiële lijst met ziektes te schrappen.

Onveilig

COC Nederland, de belangenorganisatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (lhbti's), roept mensen op om op 17 mei massaal een regenboogvlag uit te hangen. Volgens de organisatie is het belangrijker dan ooit dat dat dit jaar gebeurt. "Nederland is weer 2 plekken gezakt op de lijst van veilige LHBTI+-landen en veel niet-hetero's durven nog steeds niet hand-in-hand te lopen", meldt de organisatie.

'Weerzinwekkend'

Met zijn video onderstreept ook Jetten dat belang. Toch zijn niet alle reacties positief. "En zelfs onder dit bericht worden soortgelijke reacties geplaatst. Daar word je toch moedeloos van?", reageert 1 van Jettens volgers dan ook. Want zelfs onder deze video, laten veel van Jettens volgers zich van hun slechtste kant zien. Gelukkig zijn er ook talloze volgers die hem bijval geven en Jetten prijzen voor het plaatsen van de krachtige maar schokkende video. "Diep respect voor jouw moed, geduld en de aandacht die je geeft aan het opvoeden van mensen online", reageert een volger."Goed dat je dit laat zien, helaas is het nodig", reageert partijleider Asscher van de PdvA, die de video 'weerzinwekkend' vindt. "Tegen de alledaagsheids van de haat."

Bekijk de video hier:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Twitter, AD. Beeld: Brunopress.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden