Schokkende cijfers: 1 op de 5 kinderen gaat nooit naar de tandarts Beeld Getty Images/iStockphoto
Schokkende cijfers: 1 op de 5 kinderen gaat nooit naar de tandartsBeeld Getty Images/iStockphoto

Schokkende cijfers: 1 op de 5 kinderen gaat nooit naar de tandarts

De tandarts is gratis voor kinderen onder de 18 jaar, maar toch gaan veel kinderen er nooit naartoe.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Maar liefst 1 op de 5 kinderen gaat nooit naar de tandarts, schrijft het AD. Het gaat hier vooral om kinderen uit arme gezinnen.

1 op de 5 kinderen gaat nooit naar de tandarts

Nederland heeft voor het eerst een minister voor Armoedebeleid, Carola Schouten. Zij wil de schooltandarts weer in het leven roepen. Dit moet ervoor zorgen dat kinderen die nu nooit naar de tandarts gaan, later niet op kosten worden gejaagd wegens een slecht gebit.

Schooltandarts

Misschien heb je zelf wel een klein traumaatje overgehouden aan de schooltandarts vroeger, maar zo'n tandarts kan echt een hoop ellende voorkomen. Niet alleen omdat het gebit van kinderen anders verslechterd, maar ook omdat een slecht gebit zorgt voor schaamte en minder zelfvertrouwen. Hier kunnen ze in het latere leven last van houden.

Tandartsbus

Hoe het bezoek van de schooltandarts eruit gaat zien, weet de minister nog niet. Er zou zomaar weer een tandartsbus in het leven geroepen kunnen worden, die langs verschillende scholen rijdt.

Armoede

Hoe kan het dat kinderen uit arme gezinnen niet naar de tandarts gaan terwijl het gratis is? De minister vertelt: “Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts, maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet naar de tandarts.”

Nog meer plannen

Haar plan is om zoveel mogelijk kinderen twee keer per jaar bij de tandarts te krijgen. Daarnaast heeft ze nog meer mooie plannen om armoede in Nederland te bestrijden.

Minimumloon en uitkeringen

Het minimumloon gaat vanaf volgend jaar omhoog in drie stappen. In totaal stijgt het minimumloon met 7,5%. Ook de uitkeringen stijgen. De minister wil ervoor zorgen dat mensen die in armoede leven geen geld laten liggen waar ze recht op hebben. Daarom moet de overheid deze mensen actiever gaan wijzen op de regelingen die er zijn.

Herken je dat als je een ijsje eet, het pijn doet aan je tanden? Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door blootliggende tandhalzen. Mondhygiënist Maud geeft je praktische tips waar je echt wat mee kan:

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden