null Beeld

Schokkende ontdekking: coronavirus kan hersenschade veroorzaken

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een schokkende ontdekking gedaan. Zij kwamen erachter dat het immuunsysteem op hol kan slaan bij een coronabesmetting. En dat kan voor hersenschade zorgen. 

Het onderzoek werd zaterdag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Microbe.

"Goed mis"

Paul van der Valk is patholoog bij het Amsterdam UMC. Samen met zijn team bestudeerde hij daar de hersenen van elf overleden coronapatiënten. Al gauw viel het hem en zijn team op dat tien hersenen sporen bevatten van een afweercel die niet in de hersenen thuis hoort. "Dan weet ik als patholoog: hier is iets goed mis."

Afweercellen in hersenen

Bij nader onderzoek kwam Van der Valk er met zijn team achter dat de afweercellen, zogeheten T-lymfocyten, bij de overleden patiënten in de hersenen en het ruggenmerg bleek te zitten. Dat is vreemd. "Dit zijn cellen die de hersenen normaal gesproken weert", legt Van der Valk uit aan Nieuwsuur. "Maar bij de coronapatiënten zagen we dat ze de bloedbaan hadden verlaten en het hersenweefsel binnentraden." Volgens Van der Valk is dat geen goed teken.

Hersenschade

Omdat er in de hersenen geen sporen van het virus zelf zijn gevonden, konden de afweercellen het virus niet 'aanvallen' in de hersenen. Wel bleek tijdens het onderzoek dat de afweercellen zich hebben gericht op lichaamseigen eiwitten die lijken op het virus. De afweercellen keren zich in de hersenen dan dus tegen het eigen lichaam. En dat zorgt voor hersenschade. "Het eigen immuunsysteem slaat dan op hol", legt Van der Valk uit.

Vermoeidheid en concentratieproblemen

Deze ontdekking verklaart waarom sommige patiënten na de genezing nog zo lang last hebben van vermoeidheid of concentratieproblemen. Maar om meer duidelijkheid te krijgen over wat er precies mis gaat in de hersenen bij sommige coronabesmettingen, is nader onderzoek nodig.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Nos. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden