schoolreis buitenland Beeld Getty Images
schoolreis buitenlandBeeld Getty Images

Pak je spullen

School- en studiereizen naar het buitenland, zit dat er dit jaar wel in? “Het is spannend of het allemaal door kan gaan”

Verschillende scholen in Nederland staan voor een flinke puzzel. Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen namelijk ook de voorbereidingen op school- en studiereizen. Voor veel laatstejaars middelbare scholieren en een flinke groep studenten op vervolgopleidingen is een reis naar het buitenland een hoogtepunt van de schoolcarrière, maar kan dat dit jaar allemaal wel doorgaan?

Mirna WiggersGetty Images

“Scholen informeren heel veel en zijn echt aan het kijken naar wat wel en niet kan”, zegt Ellen Weijand van Travel Inventive, een reisbureau gespecialiseerd in schoolreizen tegen RTL Nieuws. Ze ziet dat scholen heel graag willen, maar ook nog zoeken naar de mogelijkheden. “Scholen vragen advies aan ons. Hoe gaan jullie met schoolreizen om? En vaccinaties, mogen we leerlingen daar vragen over stellen?”

Jongeren gevaccineerd

Sinds begin deze zomer kunnen jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud zich laten vaccineren. Inmiddels is één derde van die jongeren volledig gevaccineerd en heeft bijna de helft al één prik op zak.

Wat het lastig maakt is dat verschillende landen, verschillende eisen stellen aan inreizende scholieren. Zo kunnen voor gevaccineerden andere regels gelden dan voor jongeren die nog niet gevaccineerd zijn. Dat zou er dus toe leiden dat een deel van de scholieren zich suf moet testen voor en tijdens de reis, en een deel niet.

Regels per land

Het reisbureau van Ellen krijgt daar veel vragen over. “Scholen vragen: we willen alleen gevaccineerden meenemen, kan dat?” Ze wijst dan altijd op de maatregelen die er in het land van bestemming zijn. Meestal is er een vaccinatie-, herstel- of testbewijs nodig, oftewel: vaccineren is in geen enkel land écht verplicht om binnen te komen. Daarom mag een school geen ongevaccineerde leerlingen uitsluiten, zegt Ellen tegen RTL Nieuws.

Nooit geweigerd worden

Ook het ministerie van Onderwijs laat weten dat het scholen verboden is te eisen van jongeren om zich te laten vaccineren. “Vaccineren is een vrijwillige keuze”, zegt het ministerie tegen RTL Nieuws.

“Welke keuze jongeren ook maken: leerlingen mogen nooit geweigerd worden van schoolreisjes. De achterliggende gedachte is dat zo’n reis als extra activiteit onderdeel uitmaakt van het door de school georganiseerde programma en dat moet voor alle leerlingen toegankelijk zijn.”

Middelbare scholen

Om een hoop gedoe te voorkomen zijn er ook veel scholen die ervoor kiezen om binnen Nederland op reis te gaan. Dat is ook wat in ieder geval de VO-raad (de vereniging van middelbare scholen) geadviseerd heeft aan zijn leden: terughoudend zijn met het organiseren van schoolreizen in een land waar specifieke coronaregels gelden.

Ellen ziet dat ook bij Travel Inventive, maar vertelt dat er ook wat scholen zijn die een reis ‘on hold’ hebben staan. “Dat betekent dat de reis staat, maar met flexibele afspraken. Dat bekijken we per week”

Optimisme

Eén school die er in ieder geval optimistisch naar kijkt is het Dalton Spinoza Lyceum in Amsterdam. Zij gaan gewoon door met de organisatie van buitenlandse reizen. “In oktober gaan we bijvoorbeeld naar Parijs”, zegt rector Jan-Paul Beekman tegen RTL Nieuws. Volgens hem is het een belangrijk onderdeel van het lesprogramma, voor alle leerlingen.

“Het is spannend of het allemaal door kan gaan”, zegt Jan-Paul. “We zijn natuurlijk ook afhankelijk van het ontvangende land en wat de regels daar zijn.” Wat als die regels verscherpen? “Dan is de keuze duidelijk: we willen het maximale doen. En als dat niet kan, dan is er geen alternatief programma.”

Bron: RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden