null Beeld

Schrijnend: wachtlijst voor kind met psychische problemen

Kinderen die psychische hulp nodig hebben, moeten daar vaak te lang op wachten. Dat blijkt uit onderzoek onder 27 zorginstellingen van brancheorganisatie GGZ Nederland. 

Volgens een derde van de jeugdzorginstellingen zijn er al wachtlijsten voor een eerste gesprek met een wijkteam van de gemeente. En de helft ervaart ook problemen nadat cliënten naar de geestelijke gezondheidszorg zijn doorverwezen.

Zorg

De problemen worden onder andere veroorzaakt door de overheveling van de jeugdzorg van het Rijk naar gemeenten, in combinatie met bezuinigingen. "De wachtlijsten groeien en groeien", zegt kinderombudsman Marc Dullaert in het AD. Volgens hem krijgen jongeren niet de zorg die ze nodig hebben.

Ingekocht

De instellingen verwachten voorlopig geen verbetering, integendeel. Twee derde rekent ook op wachtlijsten in de tweede helft van dit jaar. Zij verwachten dat de vraag groter is dan de door de gemeente ingekochte hoeveelheid zorg.

Opnamestop

Als er niets verandert, moeten sommige gemeenten nog langere wachtlijsten hanteren of zelfs opnamestops invoeren. Dat gaat ten koste van cliënten, concludeert GGZ Nederland.

Kennis

De problemen worden vooral veroorzaakt doordat wijkteams onvoldoende kennis hebben van de psychische jeugdzorg, constateren de zorginstellingen. Daarom pleit GGZ Nederland ervoor dat zorgaanbieders actiever betrokken worden bij de wijkteams.

Te laat

Verder zijn er veel administratieve problemen sinds de overheveling. Twee derde van de zorginstellingen wordt bijvoorbeeld veel te laat uitbetaald doordat elke gemeente weer andere eisen hanteert bij facturatie. GGZ Nederland pleit daarom voor uniformering.

Bron: GGZ, NOS. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden