null Beeld

PREMIUM

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?

H: Jazeker, 24 kilo geleden.

I: Hoelang al?

H: Het was 1988.

I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?

I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.

H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even. Katertje? Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?

I: Wacht nou even. Een vriendin van mij is gisteren getrouwd. Het was mijn eerste huwelijk in tijden. Ik volgde de ceremonie via een livestream op Instagram.

H: Klinkt niet bepaald gezellig.

I: Tóch was ik erg blij dat ik er op die manier bij kon zijn. Ik zag de gasten in mooie jurken, hoorde de speeches en verbaasde me over de bruidstaart. Die was veel te groot, gezien het toegestane aantal gasten.

H: Jij behoorde niet tot haar favorieten?

I: Het bruidspaar heeft een grote familie, met veel kwetsbare ouderen. Goede vrienden konden er daardoor niet bij zijn. De nieuwe regels leiden soms tot ongemakkelijke situaties, vind je niet?

H: Ach. Als dat alles is. Alles beter dan worden overrompeld door het op hol geslagen coronavirus en eindigen op de intensive care van het Erasmus – of nog erger. Ik vind de offers van het RIVM meestal wel te doen.

I: Maar toch. Ik ken iemand die niet meer mee wordt gevraagd naar het café. Ze behoort tot een risicogroep, dus haar vrienden weten dat ze toch niet komt. Da’s sneu. Ik blijf haar voor alles vragen, ook al zegt ze nee.

H: Je bent een nobel mens, Iris Koppe. Zeg, je universitaire vriend Thierry Baudet heeft zijn huwelijk uitgesteld. Weet je meer? Focust hij zich op de Tweede Kamerverkiezingen?

I: Ik neem aan dat hij op dit moment gewoon niet wil trouwen. Ik bedoel, er zijn betere tijden voor het geven van een groot feest.

H: Maar hoe kom je nou aan die kater?

I: We hebben het online huwelijk natuurlijk wel leuk gemaakt voor onszelf. Na het ja-woord ontkurkten we de champagne. En het grappige was: in onze hamster-doos – die we in maart hadden aangelegd – bleken nog twee flessen te zitten!

H: Goedkope flessen kennelijk. Maar eh, ben je nou ten huwelijk gevraagd?

I: Nee joh. En als ik ga trouwen, wil ik graag dat m’n ouders erbij zijn. Zónder dat ik 1,5 meter afstand van ze moet houden. Ik kan trouwens echt niet wachten tot ik ze weer eens een keer kan omhelzen. Dat ik ze gewoon, zonder nadenken, een knuffel kan geven.

H: Dat wordt dan dit jaar geen trouwen voor jou, vrees ik.

I: Weet je niet, het kan alle kanten op.

H: En dat getrouwde stel? Hadden ze uiteindelijk een mooie dag? Hoe was de huwelijksnacht? Ik kan me van de mijne niets meer herinneren.

I: Die huwelijksnacht van hen? Hoe moet ik dat weten? Niet alles werd gestreamd, Hugo.

Fotografie: Marte Visser, Klaas Koppe

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden