null Beeld

Scropinno of Sgropinno

Over de schrijfwijze valt te twisten. Sommigen schrijven het met een C, anderen met een G. Dit overheerlijke Italiaanse drankje is langzaam Nederland aan het veroveren. Het wordt vooral genuttigd als overheerlijk tussengerecht of nagerecht.

Nathalie Vreeburg

Van oorsprong komt dit frisse, zomerse drankje uit de Italiaanse regio Veneto, waar het wordt aangeduid met het woord sgropìn.

Het wordt gemaakt met een sorbet van citroenijs met wodka of grappa en de Italiaanse mousserende witte wijn, prosecco. Serveer de sgroppino in een hoog champagneglas, eventueel met een rietje.

Recept Sgropinno

Bron: Allerhande

Wat heb je nodig?

  • 1/2 liter prosecco
  • 100 ml wodka
  • 1 limoen
  • liter citroensorbetijs
  • 8 champagneglazen

Zo maak je het!

  1. Zet de prosecco, wodka en champagneflûtes 3 uur van tevoren in de koelkast, zodat ze goed koud zijn.
  2. Snijd van de limoen 8 dunne schijfjes en snijd ze tot de helft in.
  3. Doe het citroensorbetijs in een kom. Klop met een mixer beetje bij beetje de prosecco en wodka erdoor.
  4. Schenk de sgroppino in de flûtes en steek een limoenschijfje op elk glas. Serveer direct.

Je kan in plaats van limoen- of citroenijs met vodka ook vanille-ijs met een scheutje limoncello gebruiken.

Cin cin!

Wil je helemaal in Italiaanse stemming komen? Kom dan naar de Libelle zomerweek! Van 12 t/m 18 mei 2014 staat het Almeerder strand in het teken van "Dolce & Libella" Bestel hier je kaarten. Zien we je daar?

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden